Nyheder15. maj 2018

Svenskerne KAN bare ikke komme sig over Grand Prix-'nederlag'

Svenskerne mener, at deres Eurovision-bidrag var 'for sofistikeret for TV-seerne'
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/svenskerne-benjamin-ingross.jpg
 Foto: All Over Press

Ved lørdagens Eurovison Song Contest (ESC) i Lissabon endte Sverige på en 7. plads, mens sejren gik til israelske Netta..

Benjamin Ingrosso, der minder lidt om en Justin Bieber-klon, endte således kun to pladser foran Danmark med sit bidrag 'Dance you off'.

I Sverige er 'Melodifestivalen', som de kalder det på den anden side af Øresund, meget, meget større end herhjemme, og en del af svenskerne går op i det med liv og sjæl.

SVT, Sveriges svar på Danmarks Radio, sætter alle sejl til, i hvad man ganske ubeskedent kalder 'Hele Sveriges fest', som er det største underholdningsprogram på svensk TV.

Hvor vi har 10 deltagere, der er udvalgt til at deltage i det danske Grand Prix, er det meget større hinsidan.

https://imgix.seoghoer.dk/ingrosso-kys.jpg

Benjamin Ingrosso får et kys af sin kæreste efter finalen. (Foto: All Over Press)

Her er først fire delkonkurrencer med ialt 28 deltagere fordelt rundt i Sverige.

Otte går videre fra delkonkurrencerne til finalen i Stockholm.

Så følger fire dueller, hvor otte sange der ikke nåede i finalen i første omgang, konkurrerer mod hinanden to og to om de sidste fire finalepladser, og først da er man klar til den store finale i hovedstaden med 12 deltagere.

https://imgix.seoghoer.dk/rasmussen-15052018.jpg

Jonas Flodager Rasmussen og hans vikinger endte på en 9. plads - to pladser efter Sverige. (Foto. All Over Press)

Og med al den ståhej og alt det arbejde er det klart, at svenskerne håber på succes i Eurovision Song Contest.

Og desto meget større er skaden på selvforståelsen som en musik-stormagt, når det ikke går som håbet.

I hvert fald fald hvis man spørger musikredaktør på den svenske tabloidavis Expressen, Anders Nunstedt.

Sverige var efter fagjuryernes bedømmelse på en andenplads efter Østrig.

Men så var det seernes tur til at afgive stemmer.

De mange stemmer fra hele verden afgivet via telefon, app etc. blev omregnet til point, og da Sverige kun fik 21 point fra seerne, kunne man hurtigt regne ud, at Benjamin Ingrosso ikke ville blande sig i den afgørende topstrid.

En times tid efter at afgørelsen var faldet på den anden side af midnat mellem lørdag og søndag i Lissabon gik Anders Nunstedt til tastaturet, og under overskriften 'Derfor svigtede seerne Benjamin under dramaet' hældte han vand ud af ørerne efter den svenske 'fiasko'.

- Det var logisk, at en kaglende pop-diva tog sejren til sidst. Eurovision er en konkurrence, der præmierer prætentiøst alvor eller højlydte energiudladninge. At være moderne og elegant er ikke længere vejen til sejr. Det får seerne til at miste interessen, skriver Nunstedt i sin indledning, inden han insisterer på at kaste sig ud i en analyse af, hvorfor det gik Sverige, som det gik. - Forskellen mellem juryernes og seernes stemmer var jo helt bananas, skriver Nunstedt. - Da de 43 juryer bestående af Europas fremmeste Eurovision Song Contest-eksperter, eller noget, havde stemt var vi pludselig vidner til et blå-gult drama. Et utippet Østrig var i front med Sverige lige efter sig. 12-tallerne havde regnet ned over 'Dance you off'. Ville forhåndsfavoritterne Cypern og Israel floppe. Fra et svensk perspektiv var det en uventet og herlig, neglebidende udvikling. På omgivelserne (i presseområdet, red.) virkede det, som om et mareridt var i gang. Kærligheden til Sverige var ikke stor i år, skriver Nunstedt og henviser til, at der udbrød spontan jubel i presserummet, da Sverige kun fik 21 point af seerne, hvilket hurtigt ødelagde de svenske håb om en topplacering. Og i første omgang troede det svenske publikum ifølge Nunstedt, at de havde hørt forkert, da Sverige fik sølle 21 point af seerne.
https://imgix.seoghoer.dk/anders-nunstedt-15052018.jpg

Expressens musikredaktør, Anders Nunstedt, kan ikke skjule sin misfornøjelse med Sveriges placering som nummer syv i Lissabon. (Foto: All Over Press)

- Sagde de 'Sweden'? Mente de måske Schweiz? Nå, nej - de var vist ikke med i finalen. Okay så. 21 point, skriver Nunstedt inden han fuldstændig underkender de millioner af seere, der fulgte med og stemte under konkurrencen i Lissabon. -'Dance you off' var for sofistikeret og kompliceret til at vinde seerne hjemme i Europas stuer. Seerne gav endda Alexander Rybaks (tidligere norsk vinder af ESC og deltager igen i år, red.) luftviolin-sang flere point end Sverige og spredte pointene som en havevander med flere indbyggede kolde brusebade, skriver Nunstedt og synes ikke at ville tænke den tanke til ende, at seerne hverken fandt 'Dance you off' for sofistikeret eller kompliceret, men blot ikke brød sig om det svenske Grand Prix-bidrag. - I nogle år har vinderopskriften været prætentiøse ballader på modersmålet. I år handlede det om at skrige højest, fortsætter Nunstedt sin analyse. - Misforstå mig ret. Det rigtige bras vandt. Cypern var en værdig toer. - Benjamin Ingrossos syvendeplads var bedrøvelig, men også ærefuld. - Og måske er 7. pladsen god for fremtiden. På lang sigt kan det være det bedste resultat for 'Benji'. Han optrådte på en af musikverdenens største scener, og han leverede. Han slipper samtidig for det Eurovisions-stempel, som kan være så svært at vaske bort og kan danse videre mod en lys fremtid, skriver Anders Nunstedt. Mens der således er noget nær landesorg på Expressens redaktion over den svenske 7. plads, var der anderledes glæde at spore hos DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, over danske Rasmussens 9. plads: - Tak til Europa, tak fordi I kunne lide vores sang! Jeg er så glad for det ,vi har bragt til Eurovision Song Contest 2018 – vi stod fast og troede på, at vikingerne kunne gøre det – og det kunne de! Jeg er utrolig stolt af og glad for hele den danske delegations arbejde hernede, og jeg synes at den præsentation Jonas og resten af teamet fremførte var helt fuldstændig forrygende og fantastisk, siger Jan Lagermand Lundme til good-evening-europe.dk.

Sponsoreret indhold