Nyheder10. november 2020

Supernuttet nyhed: To nye dyrearter er fundet i Australien

Der findes to yderligere flyvepungegern – eller gliders – end blot det ene, man hidtil har kendt til i det østlige Australien
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/emezn3uxeag6x3r.jpg
 Foto: Twitter/Josh Boswell

Der er gode nyheder til dyrelskere og naturfans i hele verden.

Hvor man før kun kendte til ét slags australsk korthovedet pungegern, viser det sig nu, at to andre ”gliders” har gemt sig godt i skovene på Ny Guinea og i det østlige Australien.

Og de er om muligt endnu sødere at se på, end de flyveegern som verden allerede kendte godt.

Det skriver blandt andre Sydney Morning Herald.

Dyrene er på størrelse med pungrotter, lever af sød nektar og putter sig i hule stammer om dagen, mens de om natten kan svæve op til 100 meter gennem luften på jagt efter deres yndlings eukalyptus-spise.

Sker ikke hver dag

Et nyt studie udgivet af det akademiske tidsskrift Nature kortlægger således de specifikke forskelle mellem de forskellige arter af flyvepungegernet,

- Det australske dyreliv og biodiversiteten er lige blevet en del rigere, fortæller en af studiernes forfattere, professor Andrew Krockenberger fra James Cook Universitetet.

Han fortsætter:

- Det er ikke hver dag, man kan sige, at man har fundet frem til et nyt pattedyr – og da slet ikke to på én gang.

De små pelsede flyvere varierer en del i størrelsen, og rapporten slår fast, at de bliver mindre og mindre jo længere nordpå man finder dem.

De sydlige arter, som findes i de østlige eukalyptus-skove i Victoria og New South Wales, er pakket ind i en ulden dragt, der får dem til at se ud som om, de er på størrelse med en pungrotte.

Dog er det deres pels, der snyder. I virkeligheden er de under den tynde og lette nok til at kunne glide gennem luften.

Den nordlige og centrale ”glider” er dem, som man stadig ved ganske lidt om.

Førstnævnte er på størrelse med et lille australsk pungdyr – et såkaldt ringtail possum - og den lever i skovene mellem Mackay og Cairns i Queensland.

Mens den centrale lægger sig på en fin medium-størrelse og bor mellem Queensland og Mackay.

Truet af klimaforandringerne

Flyveegernet blev anset for at være en sund og stor bestand for 30 år siden, men i dag er de registreret som en skrøbelig del af det australske dyreliv.

Det skyldes fældninger af skov, udvikling af byer tæt på deres habitat, samt klimaforandringerne.

Dr. Youngentob, som også har stået for rapporten fra James Cook, fortæller, at de to nye arter er en god nyhed, men at det også forpligter.

- Det er virkelig spændende at finde den slags biodiversitet lige for næsen af os, og disse dyr er så karismatiske, starter han.

- Men overgangen fra én enkelt velkendt ”glider” til flere forskellige arter gør også, at bevaringshensynet er mere akut og udfordrende.

Her peger også han på klimaforandringerne som et problem for både den gamle og de nye arter af flyveegernet.

- For de sydlige arter vil alt over 20 grader om natten betyde, at den skal bruge ekstra energi på at aktivt køle sig selv ned, ligesom den har tendens til ikke at få tilstrækkelig føde, når den har det for varmt, fortæller han.

Sponsoreret indhold