Nyheder22. januar 2022

Vaccinevideoer på børnevideoer og spil: Det er et problem

Kampagnevideoer om vacciner fra Sundhedsstyrelsen på børnevideoer og spil udgør et problem, mener flere eksperter
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/c20220121192059915_1000.jpg
 Foto: Skærmbillede, Sundhedstyrelsen/

Sundhedsstyrelsen kampagnevideoer om vacciner bliver vist på blandt andet YouTube-videoer målrettet børn.

Også på spil fra Apples App Store er reklamer med kampagnevideoer om coronavaccinationer.

Det mener flere eksperter er problematisk i 24syv-programmet Mette & Magtten med Anne Kirstine Cramon som vært.

- Det bliver eksplicit fortalt i videoerne, at man skal være vaccineret for at se sine venner. Der ligger en underliggende trussel der, og i en børnehjerne kan det blive opfattet sådan, at man må stå udenfor fællesskabet. Det er det, man kalder hundetræningspædagogik, når Sundhedsstyrelsen bruger det redskab, at børn kan få den gulerod, at de må se deres venner, hvis de er vaccinerede, siger Susanne Skaanning, der er cand. pæd. i pædagogisk psykologi med speciale i børns udvikling og barn-voksen-relationer til Mette & Magten på 24syv.

AFVISER

Sundhedsstyrelsen afviser påstanden om, at de har købt reklameplads på blandt andet YouTube-videoer rettet mod børn.

Det gør de i en mail til Se & Hør.

'Vi har i forbindelse med kampagner om vaccination ikke udarbejdet produkter eller målrettet kampagner mod børn. Hverken når det gælder formater eller medieplaceringer. Det tætteste, vi evt kommer på det, er med vores animationsfilm, som stadig er målrettet forældre, men tænkt ind i en brugssituation, hvor forældre ønsker at tale med deres barn om vaccination. Børn skal ikke se information om vaccinationer alene, det har bestemt ikke i nogen henseender været vores hensigt.

Derfor er vores materiale heller ikke rettet mod børn eller placeret med børn som målgruppe. De omtalte placeringer i forhold til gaming er via vores mediebureau placeret med en målgruppe baseret på alder – her er alderen defineret som 30-50 år for netop at ramme forældregenerationen.

Det er meget uhensigtsmæssigt og beklageligt, hvis børn alligevel kan møde vores materiale i rammer, hvor de bør være beskyttede. Derfor har vi bedt vores mediebureau om at gennemgå placeringer og sikre, at det ikke sker. Hvis de ikke garanterer det, så stopper vi annonceringen blandt andet i relation til gamin apps.

Der må ikke herske tvivl om, at det netop ikke er eller må fremstå som børnenes ansvar at tage stilling til vacciner men derimod forældrenes.

Vi har i Sundhedsstyrelsen forsøgt konsekvent at målrette al information om vaccination af børn til forældre, og vi understreger hyppigt, at det er frivilligt.'

Det skriver kommunikationschef ved Sundhedsstyrelsen, Eva Tolstrup Ziegler, i mailen til Se & Hør.

Følger familier

Videoerne følger familier, hvor børn og forældre fortæller om fordelene ved at blive vaccineret.

Forældre og børn fortæller, at en af fordelene er at kunne se sine venner og bedsteforældre.

Susanne Skaaning kalder det ”tankeløst”, at Sundhedsstyrelsen målretter den slags kampagne mod børn:

- Når man sniger kampagner ind af bagvejen - og bagom forældrene - kan det have konsekvenser. Det er i bedste fald tankeløst og i værste fald udspekuleret, når man forsøger at påvirke børn direkte. Der er en grund til at man bruger udtrykket ’det er lige så let som at stjæle slik fra børn’, og der er en grund til, at vi har en markedsføringslov, som alle andre skal følge. Etisk kan man stille spørgsmålstegn ved at Sundhedsstyrelsen udsender kampagner direkte til børn, der ikke endnu har udviklet evnen til kritisk tænkning, siger Susanne Skaaning.

Også Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Syddansk Universitet stiller spørgsmålstegn ved kampagnen. Han mener, at Sundhedsstyrelsens kampagne er problematisk.

- Man kan godt stille spørgsmålstegn ved, at Sundhedsstyrelsens placerer videoer i situationer, hvor barnet er uforberedt og vaccine-videoerne popper uanmeldt op. Det ser jeg et problem i. At børn pludselig eksponeres for videoer om vacciner, de ikke selv har opsøgt som reklamer i spil og Youtube-videoer. Jeg er ikke sikker på, det er direkte ulovligt, men man i hvert fald godt stille spørgsmålstegn ved det, siger Sten Schaumburg-Müller til Mette & Magten på 24syv.

Suspenderer annoncer

Efter 24syv-programmet Mette & Magten har Sundhedsstyrelsen valgt at suspendere annoncerne på YouTube-videoer og spil for børn.

- Jeg kan godt forstå, at man kan være i tvivl om man kan stole på vores vaccinefilm, når vi har betalt en familie for at medvirke og indtage et bestemt standpunkt. Det har vi ikke været opmærksomme på og det er dumt, siger Eva Tolstrup Ziegler, der er kommunikationschef til Mette & Magten på 24syv.

24syv er ikke lykkedes med at få en kommentar fra Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller sundhedsordfører Rasmus Langhoff (S), der begge henviser til Sundhedsstyrelsen. Styrelsen vil dog ikke udtale sig på de to politikkers vegne.

Mette & Magten på 24syv kan høres her.

Sponsoreret indhold