Nyheder30. oktober 2023

Sundhedsstyrelsen med opfordring til gravide: Bliv vaccineret

Hvis man er gravid, opfordrer Sundhedsstyrelsen nu til, at man lader sig vaccine mod kighoste
Er du gravid, bør du lade dig vaccinere mod kighoste.
Er du gravid, bør du lade dig vaccinere mod kighoste.
 Modelfoto: Colourbox

Antallet af tilfælde af kighoste er i oktober fortsat stigende, og Sundhedsstyrelsen gentager nu sin opfordring om at lade sig vaccine mod kighoste, hvis man er gravid.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Antallet af smittede i oktober er indtil videre 942. Det er næsten 150 flere tilfælde end i september, hvor der blev registreret 796 smittede.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Kighoste er en meget smitsom luftvejsinfektion, der hos ikke-vaccinerede spædbørn kan medføre et alvorligt og i værste fald livstruende forløb.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor gravide at blive vaccineret mod kighoste for at beskytte deres spædbarn mod kighoste i de første levemåneder, indtil barnet selv er gammelt nok til at blive vaccineret, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Når man vaccinerer gravide mod kighoste, overføres antistoffer fra den gravide til fosteret, som på den måde vil være beskyttet mod kighoste i de første måneder af sin levetid.

Ifølge Tine Dalby, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut, er det vanskeligt at vurdere, hvorvidt antallet af smittede vil blive ved med at stige.

- Det er meget svært at spå om, hvordan det kommer til at udvikle sig. Kighoste har ingen rigtig "sæson", så det kan både gå op og ned. Vi holder selvfølgelig skarpt øje fortsat, siger hun.

Antallet af tilfælde af kighoste har været stigende i løbet af sommeren, og i august var antallet cirka fire gange så højt som normalt.

I uge 37 i september blev der påvist 200 tilfælde af kighoste. Det er ti gange mere end det ugentlige gennemsnit i perioden mellem de seneste to epidemier.

Statens Serum Institut vurderede derfor i starten af september, at vi befinder os i en kighosteepidemi.

Sponsoreret indhold