Nyheder19. august 2022

Studiestart nærmer sig – men hver fjerde kvinde frygter den

Selv om mange ser frem til at starte studie efter sommeren, er en stor del af de kvindelige studerende nervøse for introugen
uni
Flere frygter introforløbet, når universiteterne slår dørene op for de nye studerende.
 Foto: Scanpix

Inden længe begynder tusindvis af nye studerende på landets videregående uddannelser, og det betyder som bekendt nye mennesker, introforløb, navnelege og massevis af fester.

Aktiviteter, der i princippet er til for at skabe en god og tryg studiestart, men som en stor del af de nye studerende i stedet frygter at deltage i.

Det skriver Berlingske på baggrund af en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut EVA.

Hver fjerde frygter det

Det er især landets kvindelige studerende, der føler utilpashed i forbindelse med de kommende introforløb. For mens undersøgelsen viste, at knap hver fjerde kvindelige studerende frygter studiestarten, ser det anderledes ud hos mændene, hvor det kun er hver tidende.

Og forskellen skyldes flere ting, mener Andreas Pihl Kjærsgård, der er seniorkonsulent hos Danmarks Evalueringsinstitut.

– Den større frygt hos kvinder kan skyldes, at nogle af dem har en opfattelse af, at de kommende aktiviteter vil være mere fornedrende for dem end for mænd – herunder festerne med store mængder alkohol og risiko for seksuelle krænkelser, siger han og fortsætter:

– For andre kan det at være sammen med mange nye mennesker på én gang i sig selv virke grænseoverskridende.

Må gerne være grænseoverskridende

My Madsen, der er postdoc på Nationalmuseet og som har skrevet en ph.d. om studiestart, fortæller dog, at arrangementerne gerne må være grænseoverskridende.

Men selvfølgelig kun til en vis grad.

For tager man tidligere og omdiskuterede introforløb i betragtning, er det før set, at kvinder har følt sig krænkede i forbindelse med studiestart, og det kan muligvis godt være grunden til, at hver fjerde kvindelige studerende frygter det, mener hun.

Senest i sommeren 2021 skrev B.T. da også om krænkelsessager under introforløbet på Roskilde Universitet, hvor især en af sagerne var af grænseoverskridende karakter.

60.034 er optaget på en videregående uddannelse i år, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Sponsoreret indhold