Nyheder 18. januar

Studerende kan ånde lettet op: SU skal ikke være et lån

Et forslag om at gøre SU for kandidatstuderende til et rentefrit lån, bliver nu manet til jorden af minister
Simon Skipper/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Regeringen kommer ikke til at lave SU om til et rentefrit lån. Det slår uddannelses- og forskningsministeren fast. 

Dansk Erhverv fremstillede sidste år et forslag, der skulle gøre op med SU'en for kandidatstudrende.

 

Fjern SU’en til alle kandidatstuderende og tilbyd dem i stedet et rentefrit lån. 

Det forslag kaldte Venstre for en ”spændende idé”.

Socialdemokratiets uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg udtalte desuden dengang til Jyllands-Posten, at der var ”brug for en åben diskussion” i forhold til SU’en.

Ikke regeringens politik

Men sådan skal vi ikke indrette SU-systemet. Det skriver uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen til Akademikerbladet.

- Jeg mener grundlæggende, at vi har et rigtig godt SU-system i Danmark, som giver alle - uafhængigt af baggrund - mulighed for at tage en uddannelse.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Det skal vi værne om. Jeg har godt set, at nogle foreslår at ændre SU på kandidatuddannelser til lån. Venstre har også tidligere foreslået at omlægge store dele af SU-stipendiet til lån, men det er ikke regeringens politik, skriver Jesper Petersen.

Model kendt fra nabolande

Forslaget, der blev stillet af Dansk Erhverv i marts 2021, skulle hjælpe til at tilføre 3,5 milliarder til uddannelsessektoren.'

De rentefrie lån skulle kunne betales tilbage på et senere tidspunkt. Modellen er ifølge erhvervsorganisationen kendt fra Norge og Sverige.

- Ifølge Det Økonomiske Råd tyder forskningen generelt på, at det ikke er af stor betydning for studieomfanget, om uddannelsesstøtten ydes som stipendier eller lån på kandidatuddannelserne, skrev Dansk Erhverv dengang.

 

 

Sponsoreret indhold