Streamingkoder sælges ulovligt: Sådan stopper du hackerne
Det kan være svært at gardere sig 100 procent imod, at ens streamingkonto bliver hacket.
Men det er en god idé at tage sine forholdsregler, fortæller IT-sikkerhedsekspert fra antivirusvirksomheden ESET, Leif Jensen, til SE og HØR:
- Man kan ikke sikre sig mod, at der er nogen, der får adgang ens e-mail og password.
- Men man kan sikre sig mod, at kontoen kan bruges til noget, siger han.
Råd 1: Brug tofaktor-godkendelse
Først og fremmest er det bedste værn mod hackerangreb, hvis streamingkontoen har mulighed for tofaktor-godkendelse.
Det vil sige, at man enten skal bekræfte sit login ved at indtaste en kode, man har modtaget på sms eller e-mail.
Råd 2: Brug Forskellige passwords
Det er dog langt fra alle online-tjenester, der tilbyder mulighed for tofaktor-godkendelse, men man kan også selv gøre noget.
- Min bedste opfordring er at have et separat password til hver service.
- Men det kan være møgbesværligt at huske. Så det kan være en god idé at have en password-manager, hvor man kun skal huske ét "masterpassword" for at få adgang til alle sine forskellige passwords, siger Leif Jensen.
RÅD 3: Tjek om du er lækket
Hjemmesiden haveibeenpwned.com er et slags opslagsværk, hvor man kan indtaste sin e-mailadresse og se, om den har været en del af et tidligere læk.
Hvis ens mail figurerer i et eller flere læk, er der stor sandsynlighed for, at den også vil være en del af fremtidige læk.
Det skyldes, at rigtig mange brugere af streamingtjenester - og andre onlineplatforme - bruger det samme password til flere forskellige tjenester.
- Når hackerne først får adgang til et læk med en liste af mailadresser og passwords til én tjeneste, programmererer de robotter til at forsøge med de samme login-oplysninger til de 50 mest populære tjenester, fortæller Leif Jensen.