Nyheder2. marts 2024

Store bededag, Elvira i Dubai og Mike Fonseca: Her er de største shitstorms i 2023

Der var rigeligt med sager i 2023, der bragte følelserne i kog hos det danske folk – nu har et kommunikationsbureau fundet de ti største shitstorme det seneste år
2023 bød på flere shitstormsm, men den største var med længder afskaffelsen af Store bededag. 
2023 bød på flere shitstormsm, men den største var med længder afskaffelsen af Store bededag.
 Foto: Emil Helms/ Ida Marie Odgaard /Ritzau Scanpix, Lars H. Laursen

Det blev fratagelsen af en forårsfridag, der med længder var den mest omtalte møgsag i 2023.

Afskaffelsen af Store bededag blev omtalt mere end 3000 gange i de største danske medier, og det giver sagen en klar førsteplads på listen over de ti største shitstorms i 2023.

Det skriver Atak Nordic, der er et digitalt kommunikationsbureau med speciale inden for shitstormhåndtering og krisekommunikation.

Deres rangering baserer sig på flere parameter. Dels sagernes omtale i medierne, herunder hvor mange artikler og medier, der har skrevet om sagen, og dels hvor meget aktivitet en sag har skabt på Facebook.

Sådan har de gjort

Shitstormanalysen tager udgangspunkt i mere end 70 shitstorms. ATAK Nordic har herefter indskrænket feltet ud fra antal omtaler i medierne og analyseret en lang række af de shitstorms, der har fyldt allermest i 2023. Analysen er foretaget på følgende nyhedsmediers hjemmesider samt Facebook-sider: B.T., Berlingske, Børsen, DR Nyheder, Ekstra Bladet, Information, Jyllands-Posten, Politiken og TV 2 Nyheder. Artiklerne og Facebook-opslagene er udgivet i perioden 1. januar 2023 til 31. december 2023.

Ved at kigge på både omtaler i pressen og aktiviteten på Facebook får man et godt billede af både størrelsen og spredningen af en shitstorm. ATAK Nordic har udvalgt de 9 medier ud fra både mediestørrelse og medietype, hvor både dagblade, licensbetalte medier, tabloide medier og finansmedier er repræsenteret

ATAK Nordic har valgt at kigge på Facebook som socialt medie, da det er det største sociale medie i Danmark, hvor 84% af den danske befolkning er til stede (tal fra Danmarks Statistik, første halvår 2023).

Kilde: Atak Nordic

Det er også Christiansborg, der lykkedes med at skabe 2023’s næststørste shitstorm. Det gjorde man med de skæve og fejlagtige ejendomsvurderinger.

Diamantdatteren Elvira Pitzners fængselstur i jetsetbyen Dubai har også fundet vej til listen.

Her gør William Atak, der er direktør hos bureauet, opmærksom på, at sagen bliver set som en shitstorm på grund af den forargelse, de skabte.

– Der var dem, der var forargede over, at hun tog derned, men der var også mange, der blev forargede over sharialoven i Dubai. Så det er både tilhængere og modstandere, der er med til at skabe shitstormen, der altså også skabte en såkaldt lovestorm, siger han til SE og HØR.

En lovestorm blev der også skabt for Irma, da Coop besluttede at lukke supermarkedskæden, der blev grundlagt i 1886. Det fik shitstormen mod Coop til at vokse.

– Store shitstorms opstår ofte i kampen mellem kritikerne og ambassadørerne – det så vi, da alle tilhængerne af Irma stod frem, siger William Atak.

Generelt vurderer Atak Nordic, at shitstormene i 2023 også bar stort præg af at være personsager.

Både Jon Stephensens møgsager og Lizette Risgaards metoo-sager befinder sig således i top fem.

Også Mike Fonsecas forhold til en 15-årig pige, der fik smidt ham ud af Moderaterne er i top-10.

Top 10 over de største shitstorms 2023

1. Store bededag afskaffes
2. Fejlagtige ejendomsvurderinger
3. Jon Stephensens møgsager
4. Lizette Risgaards #MeToo-sag
5. Elbit-sagen
6. Politiet i shitstorm
7. Coop-krise og lukningen af Irma
8. Lauritz.com-skandalen
9. Elvira fængslet i Dubai
10. Mike Fonsecas skandale

Kilde: Atak Nordic.

Sponsoreret indhold