Nyheder2. april 2024

Stor personaleudskiftning i kommunale børnehaver og vuggestuer: - Kan blive problematisk

Over 30 procent af de ansatte i kommunale dagtilbud skifter job om året. Det viser tal, baseret på årene 2017 til 2021, fra tænketanken Cepos.
Tal fra tænketanken Cepos viser, at over 30 procent af de ansatte i kommunale dagtilbud skiftede job om året i årene 2017 til 2021.
Tal fra tænketanken Cepos viser, at over 30 procent af de ansatte i kommunale dagtilbud skiftede job om året i årene 2017 til 2021.
 Foto: Rune Øe/Ritzau Scanpix

Der har været stor udskiftning i personalet for børn i vuggestuer og børnehaver de seneste år.

Det viser tal fra tænketanken Cepos, skriver Avisen Danmark. Tallene er baseret på årene 2017 til 2021.

Over 30 procent af de ansatte - svarende til knap hver tredje ansat - i kommunale dagtilbud skiftede job om året.

Analysen fra Cepos viser dog store geografiske forskelle. Områder, der ligger tæt på storbyer, har særlig høj personaleudskiftning, lyder det fra Cepos' forskningschef, Karsten Bo Larsen, til mediet.

Rudersdal kommune ligger i top. Her var det 39 procent af de ansatte, der skiftede job om året - stærkt efterfulgt af Aarhus kommune med 38,7 procent.

Herefter kommer Allerød, Egedal, Hørsholm og København.

I den anden ende ligger kommunerne Skive, Aabenraa og Vesthimmerland på omkring 14,5 procent, skriver Avisen Danmark.

Cepos lægger særligt brugen af ufaglært arbejdskraft til grund for den store udskiftning.

Næsten 80 procent af personalet med en gymnasieuddannelse skiftede job. Avisen Danmark skriver, at det sandsynligvis er en gruppe af ansatte, hvor mange har tilbragt et år i en børnehave i deres sabbatår.

Derimod var det 30 procent af de ansatte med en lang videregående uddannelse, der skiftede job.

Karsten Bo Larsen påpeger over for mediet, at personaleudskiftningen har konsekvenser for kvaliteten af de tilbud, som børnene tilbringer en stor del af deres hverdag i.

- Der er jo ikke nogen, der dør af, at en enkelt pædagog skifter job, eller at der indimellem kommer en gymnasieelev og afløser. Men hvis det bliver det bærende element i daginstitutionerne, kan det blive problematisk og få konsekvenser for kvaliteten, siger han.

Sponsoreret indhold