Nyheder12. april 2024 (opd. 12. april 2024)

Stor ændring i DR fra 2027

Nye krav om ledelsen i DR skal sikre, at de rigtige mennesker udpeges til bestyrelsen
DR Koncerthuset i Ørestad mandag den 11. marts 2024. DR Koncerthuset også kendt som Koncerthuset i DR Byen, er et koncerthus i Ørestaden på Amager.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Fra 2027 er der nye krav, når der skal udpeges medlemmer til DR's bestyrelsen.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra 2027 vil der være nye krav til udpegningen af medlemmer af DR's bestyrelse.

Der bliver blandt andet et krav om topledelseserfaring i større organisationer, og kravene skal også sikre større uafhængighed fra politiske interesser.

Aftalen er indgået mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget og bygger på anbefalinger fra et udvalg, der blev nedsat med medieaftalen fra 2023. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Som reglerne er i dag, er det kulturministeren og Folketingets partier, der udpeger de 11 medlemmer.

Fremover skal der nedsættes et såkaldt udpegningsorgan, der skal vælge seks medlemmer til bestyrelsen.

Udpegningsorganets medlemmer vælges af Folketingets seks største partier. Det skal "lægge lovfastsatte kompetencer til grund for dets udpegninger".

Kulturministeren vil fortsat udpege tre medlemmer inklusiv bestyrelsens formand, mens DR's medarbejdere fortsat vælger to medlemmer.

- Vi skærper kravene til de faglige og ledelsesmæssige kompetencer, der skal til for at kunne blive udpeget til bestyrelsen. DR skal også i fremtiden kunne samle os om nyheder, vores fælles kultur og historie. Det sikrer vi med den brede aftale, vi har indgået, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.

Også beskikkelsesperioden ændres med aftalen. Den nedsættes fra fire til tre år, men til gengæld kan bestyrelsesmedlemmer nu sidder i op til 12 år mod 8 år før.

Det har politisk været diskuteret flere gange, om bestyrelsen skal professionaliseres.

Flere gange har medlemmer blandet sig i det indhold, som DR har sendt. Det kan være på kant med armslængdeprincippet om, at medlemmer og politikere ikke skal blande sig i frie, statsstøttede mediers indhold.

Det vakte opsigt, da Katrine Winkel Holm som bestyrelsesmedlem i 2014 kaldte det "skandaløst", at DR med serien "1864" lavede "propaganda for offentlige penge".
Dramachefen erkendte siden, at dele af serien var politisk.

Selv samme Katrine Winkel Holm har tidligere foreslået, at DR's værter skal vælges ud fra deres politiske holdninger.

DR's bestyrelse har det overordnede programansvar for public service-mediehuset.

Sponsoreret indhold