Nyheder16. april 2022

Stop energivampyren på jobbet: Sådan undgår du, at din irriterende kollega suger kræfterne ud af dig

Visse kollegaer er bare mere utålige end andre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/colourbox47639742.jpg
 Foto: Colourbox

Du har lige sat dig ved dit skrivebord og skal til at tage fat på arbejdet, da en kollega slentrer op til dig. Efter 20 minutters snak går vedkommende igen, men du er nu drænet for energi og kan ikke fortsætte arbejdet.

Uden at vide det, har du lige været det seneste offer for en energivampyr.

Sådan forklarer CNN fænomenet, hvor folk på arbejdspladsen ikke blot forhindrer dig i at arbejde, men også tærer på din energi, så du får sværere ved at fuldføre arbejdet.

Men frygt ej. Der er håb til dig, der kan nikke genkendende til problemet.

Det amerikanske medie har slået sig sammen med en ekspert, der giver sine bedste råd til, hvordan vampyrerne bedst holdes på afstand.

Hvem er vampyren?

Første skridt i processen er at spotte energivampyrerne. Nogle er nemlig nemmere at udpege end andre.

Det bedste tegn på, at du snakker med en energisluger, er, at du føler dig utryg eller ængstelig inden du interagerer med dem.

Det fortæller lektor på New Yorks Universitet for psykologi Tessa West, der har skrevet bogen ”Jerks at Work: Toxic Coworkers and What to Do About Them”.

Et andet tegn er, at du føler dig fanget med personer, der ikke bidrager til dit arbejde. Selv om du føler, du har travlt, får du med andre ord ikke lavet noget.

Derudover er det vigtigt at huske på, at chefer også kan være energivampyrer.

- En chef som uddeler arbejde til andre uden at tilbyde sin hjælp, eller opfinder problemer, som ikke findes, kan meget vel være en energivampyr, siger Tessa West.

Sig fra

Når du har indset, at du er en energivampyrs mål, kan du stoppe energisugeriet ved at nægte at spille med på personens præmisser.

Det bedste er naturligvis ikke at have kontakt med gerningsmanden, men hvis det ikke kan undgås, skal du kommunikere kontakt og ligefrem til vedkommende.

- Sig sætninger som ”okay, det er på tide, du går, samtalen er slut, siger Tessa West.

Et andet godt råd er at rejse sig op. Energivampyrer fanger ikke små diskrete tegn, du viser, når du sidder ned.

- Når du står op, skaber det et en slags akut behov og en gene for samtalen, der ikke kan fortsætte, siger West.

Energivampyrerne er desuden mest negative mennesker, så et lyst sind, der blokerer deres opførsel, vil ofte få dem til at søge mod andre svagere personer.

Er du en energivampyr?

Endelig er der mulighed for, at du selv er en af de frygtede energidrænere.

Også her er der tegn, du kan ligge mærke til.

Hvis du føler, at meget af din kommunikation på arbejdet ikke fører nogen vegne, kan det være en indikator.

Måske forsøger du ofte at sætte møder op eller skriver lange e-mails uden at få noget eller meget lidt retur.

Det er et tegn på, at folk ikke vil sige noget negativt til dig, men heller ikke har noget positivt at sige, så de svarer ikke, forklarer Tessa West.

Hvis du bemærker, at dine kollegaer undgår dig på gangen, vender sig om, når du går ind i et lokale eller føler sig ukomfortabel, kan det også være en indikator på at, du er en energivampyr.

Der er gudskelov ting, du kan gøre, for at komme din irriterende adfærd til livs.

Får du mistanke om, at du suger humøret ud af kontoret, kan du forsøge dig med kun at skrive korte e-mails eller kun at stoppe op ved dine kollegas skrivebord en gang om ugen, opfordrer Tessa West.

Udtrykket 'energivampyr' er ikke nyt, men skal heller ikke tages helt så bogstaveligt, som i komedieserien ”What We Do in the Shadows”, hvor der helt bogstaveligt optræder en energivampyr...

Sponsoreret indhold