Nyheder5. januar 2024

Steffan glemte at passe på sig selv: Sender søskende rørende besked

NY PODCAST: Steffan tog sig af sine søskende, fra de var helt små, og senere i livet tog han utilpassede unge under sine vinger og hjalp dem ud af kriminalitet. Men en mørk decemberdag i 2019 glemte han at passe på sig selv
Simone og Kimmy ønsker kontakt til deres afdøde bror via Ude og Hjemmes clairvoyant, Selma Ambirk.
Simone og Kimmy ønsker kontakt til deres afdøde bror via Ude og Hjemmes clairvoyant, Selma Ambirk.
 Foto: Jesper Sunesen

LÆS OGSÅ: Nu leger Olivia i himlen

Simone Skovhøj og Kimmy Skovborg Knudsen sidder i sofaen hjemme hos Simone i Herlev og kigger på et billede af deres storebror, Steffan.

– Han var vores anden far. Omsorgsfuld og beskyttende, siger Kimmy, 33, og mindes med et smil, hvordan deres bror altid kunne få dem til at grine med sine vitser, der var så dårlige, at de faktisk blev sjove.

– Ja, han var særlig for os. Og for så mange andre. Han ville gerne gøre en forskel, siger Simone, 31, som ikke er et sekund i tvivl om, at det var lige præcis dét, Steffan gjorde, i den korte tid han levede.

De fortæller om en barndom, hvor han uden tøven påtog sig en faderrolle for sine to mindre søskende, da tingene blev svære i familien. Hvad det svære bestod i, ønsker Simone og Kimmy ikke at komme ind på, men Steffans betydning taler de gladeligt om.

– Man var ikke i tvivl om, at man var elsket af ham. Han var så god til at fortælle det og være der for folk, der havde brug for det. Han gav de bedste kram og var tit den, der fulgte os i skole og sørgede for, at vi kom hjem igen, husker Simone.

– Han lærte mig også at svømme og cykle, og jeg vidste, at jeg kunne gå til ham, hvis jeg havde et problem. Han var der bare altid. Han var vores klippe. Da han så ikke var der mere, kom der et tomrum. Hvem skulle man nu gå til? siger Kimmy.

I podcast-serien Afdødekontakt hjælper clairvoyant Selma Ambirk med at skabe kontakt til afdøde Steffan. Lyt med herunder, eller hvor du normalt lytter til podcast.

Var en rollemodel

I slutningen af tyverne blev tingene også svære for Steffan, som flakkede rundt og røg ud i kriminalitet med hash og hurtige penge som omdrejningspunkt. Det endte med en treårig fængselsdom.

– Men så kom han ud og mødte livs kærlighed, og dér vendte han helt om og fik fast arbejde. Man kunne bare mærke på ham, at han blev gladere og fandt sin hylde i livet. Den anden hylde var ikke det værd, og det gik han op i at fortælle især til mig. Jeg skulle endelig ikke gå ned ad den vej, han var gået, og jeg skulle vide, at han ville blive skuffet, hvis det skete. Han sagde, at jeg skulle være bedre end ham, og han var stolt af, at jeg gjorde min ungdom bedre, end han gjorde, fortæller Kimmy.

Steffan fik et bedre liv, da han fandt kærligheden i pakistanske Sabera, som siden blev hans kone.
Steffan fik et bedre liv, da han fandt kærligheden i pakistanske Sabera, som siden blev hans kone.
 Privatfoto

Det var ikke kun de to søskende, som Steffan tog under sine vinger. Utilpassede unge i Husums ghetto fik også hans omsorg at føle. Steffan boede selv i nærområdet og ønskede at påvirke dem i den rigtige retning.

– Han inviterede alle ballademagerne ind og fortalte dem, at han selv havde levet et hårdt liv som ung, og at det ikke var vejen frem. Han tog sig af de unge drenge og fortalte dem en masse gode historier. Han havde en evne til at underholde og kunne styre et helt rum, siger Simone og griner ved tanken om familiens juleaftener, hvor pakkelegene altid udviklede sig til et cirkus i Steffans selskab.

– Han var et ”monster” til pakkeleg! Han sad ikke ned et øjeblik og ville bare vinde alle gaverne, lige meget hvem han tog dem fra. Han råbte og skreg og fik også kørt alle os andre op.

Steffan var som en far for sine mindre søskende. Her ses de tre i en kærlig stund sammen. Det er Steffan i midten.
Steffan var som en far for sine mindre søskende. Her ses de tre i en kærlig stund sammen. Det er Steffan i midten.
 Privatfoto

Det var også meningen, at de tre søskende skulle holde juleaften sammen i 2019 hjemme hos Kimmy. Steffan ville stå for den helstegte and – og uden tvivl også for underholdningen.

– Hans nevøer og niecer glædede sig til, at deres onkel Steffan skulle være med til jul. De vidste, at når onkel Steffan kom, så var der fest og farver, for han sad ikke bare og drak kaffe som de andre voksne, siger Kimmy, der har fire børn, mens Simone har to.

Den sidste dag

Men festen udeblev den jul. Simone var på julegavejagt i Fætter BR med sin mand den 21. december, da hendes telefon ringede. Det var Steffans kone, Sabera.

– Jeg tog telefonen, og så kunne jeg bare høre min svigerinde græde: ”Hvad er der sket med min Stef?!” Hun sagde, det stod i nyhederne, så jeg gik ind på TV 2 og kunne se, at der stod ”Mand død”, og at en motorcykel havde været i et uheld og havde ramt en bil. Jeg tænkte: ”Det kan ikke være rigtigt!”, siger Simone, som først ringede til Kimmy og derefter til andre i familien for at få mere at vide om ulykken.

HAR DU DET SVÆRT?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Ring til Livslinien på 70 201 201.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05.

Kimmy var i gang med at gøre rent derhjemme, da han modtog opkaldet fra sin søster.

– Hun fortalte, at Steffan havde været ude for en ulykke, så jeg sprang ud i bilen og ræsede mod Rigshospitalet. Men så ringede Simone igen og sagde, at han var død. Jeg kunne ikke forstå det. Han havde lige været hos mig par dage i forvejen for at se min nyfødte datter og holde fødselsdag for min søn. Nogen måtte have taget fejl, fordi for mig var han ”kongen på to hjul”, så det var uvirkeligt for mig, at han skulle være kørt galt, fortæller Kimmy.

Havde ikke hjelm på

Hele sit liv havde Steffan passet på andre. Men da han den frygtelige eftermiddag i december satte sig op på sin motorcykel for at køre til tanken på Husumvej efter cigaretter, glemte han at passe på sig selv. Han havde ikke hjelm på.

– Vi har fået at vide, at han kørte ud fra OK-tanken, hvor der stod to drenge, og de syntes, at hans motorcykel var megafed, så de gjorde sådan her, siger Simone og drejer med det ene håndled, som når man gasser op.

– Og som det legebarn, han var, gav han den gas, fortsætter hun.

Med høj fart kørte Steffan videre ad Husumvej, indtil han nåede til skiltet foran nummer 89. På modsatte side af vejen kørte en bil med trailer ud foran ham, Steffan ramte bilen, fløj af motorcyklen og ramte skiltet med hovedet. Han blev 36 år.

Det var ved dette skilt på Husumvej, at Steffan mistede livet den 21. december 2019.
Det var ved dette skilt på Husumvej, at Steffan mistede livet den 21. december 2019.
 Privatfoto

Lige siden har Simone og Kimmy kæmpet med sorgen over deres bror. De føler, at de har mistet en del af sig selv, og nu er julen mest bare noget, der skal overstås. Kan det virkelig passe, at Steffan er væk?

Måske ikke. De har i hvert fald begge haft nogle mystiske oplevelser, der har fået dem til at tænke på, om det mon er tegn fra Steffan. Simone har set lyset tænde og slukke i hans hjem, og hans vægur er gået i stå på det tidspunkt, han blev erklæret død – kl. 16.44. Kimmy har oplevet, at hans bilradio pludselig har skiftet kanal af sig selv, mens han har tænkt på sin bror. Og Simones femårige søn, Miklo, sætter sig ofte op i sengen om natten og griner ad noget i hjørnet, som ingen andre kan se.

– Første gang han gjorde det, var den dag, Steffan gik bort, fortæller Simone, som finder trøst i tanken om, at onkel Steffan måske stadig underholder sin nevø.

Få en seance med Selma Ambirk

Ønsker du kontakt med en afdød, der stod dig nært, og vil du have Selma Ambirks hjælp til at skabe kontakten?

Så send en mail til redaktionen med dine kontaktoplysninger. Skriv også kort, hvem du ønsker kontakt til. Seancen vil foregå hjemme hos dig, og den er gratis. Du skal dog være indforstået med, at der bliver lavet en artikel om seancen til Ude og Hjemme samt videooptagelser til brug på vores hjemmeside i forbindelse med Selmas besøg.

Ønsker kontakt

Hun har dog også haft nogle oplevelser, hun helst vil slippe. Med jævne mellemrum drømmer hun, at Steffan sidder hos hende og græder. Betyder det, at han er ked af det, hvor han er nu?

Ønsket om at få bekræftet Steffans tilstedeværelse og få drømmene forklaret har fået Simone til at kontakte Ude og Hjemmes clairvoyant, Selma Ambirk. Kimmy har også valgt at deltage i seancen, selv om han er mere skeptisk omkring den åndelige verden. Han vil gerne støtte sin søster og er åben for at få sin skepsis udfordret.

Hør hvad der skete i episoden herunder:

Sponsoreret indhold