Nyheder9. november 2023

Statsminister Mette Frederiksen markerer Krystalnatten: Hadet er tilbage i vores gader

Torsdag markeres 85-året for Krystalnatten, hvor jødeforfølgelsen for alvor tog fart under Holocaust.
Statsminister Mette Frederiksen markerede torsdag aften 85-året for Krystalnatten, som blev katalysator for jødeforfølgelsen. 
Statsminister Mette Frederiksen markerede torsdag aften 85-året for Krystalnatten, som blev katalysator for jødeforfølgelsen.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En række prominente politikere og almindelige borgere markerer torsdag aften 85-året for Krystalnatten, som blev katalysator for jødeforfølgelsen.

Budskabet "aldrig igen" bliver gentaget verden over, mens statsminister Mette Frederiksen (S) benytter lejligheden til at advare om antisemitismens fremtog.

- Den nat for 85 år siden var det ikke kun ruderne, der blev knust. Det blev Europas værdier også. Det blev Europa.

- Vi svor, at det aldrig måtte gentage sig. Aldrig igen, men alligevel oplever vi nu igen episoder, der giver mindelser om vores dystre fortid, siger hun i en tale for de mange fremmødte i København.

Statsministeren gik forrest med blandt andre overrabbiner Jair Melchior i et fakkeltog fra synagogen i Krystalgade til Christiansborg, hvor hun og andre taler.

I Danmark og resten af verden markeres 85-året for Krystalnatten. Det er navnet på den nat i 1938, hvor nazister ødelagde og smadrede det jødiske samfund i Tyskland.

Natten fik sit navn på grund af de knuste glasskår fra butiksruder, som lå og glimtede. Omkring 100 jøder blev slået ihjel, 7500 butikker blev ødelagt, og mere end 25.000 jøder blev fængslet og siden sendt i kz-lejre.

Det Jødiske Samfund ser en stigning på hadforbrydelser. Mette Frederiksen og en række andre politikere ser tegn på, at jødehadet vokser igen.

- Alt for mange steder i Europa er hadet tilbage i gaderne, også her i Danmark. Mange lever igen i frygt og tager kalotten af, når de forlader synagogen. Gemmer davidsstjernen væk, holder børnene væk fra skole.

- Sådan skal det ikke være i vores land. Sådan er vi danskere ikke, siger Mette Frederiksen.

Folketingets formand, Søren Gade (V), taler også på slotspladsen, hvor mange hundrede er samlet.

- Situationen i Mellemøsten åbner nu en bølge af had mod danske jøder, også selv om de ikke har andel i konflikten, siger Søren Gade og refererer til, at der skete en stigning efter angrebet mod Israel 7. oktober.

Statsministeren mindes modstandsgrupperne, der i 1940'erne i Danmark lagde flugtruter og distraherede nazister, så jøderne kunne flygte til Sverige.

Fiskerne, der sejlede flygtninge over sundet, og studenter, der roede frem og tilbage, indtil hænderne blødte. Danmark kan være stolt af indsatsen under krigen, men nu står vi igen overfor et valg, mener hun.

- Det er nu. Det er i de her dage, uger og måneder vi afgør, om eftertiden igen skal være stolt af Danmark, siger hun.

Sponsoreret indhold