Nyheder18. august 2023

SSI finder endnu en undervariant af omikron

Den nye variant har fået navnet BA.2.86, og er fundet i tre tilfælde i Danmark

Statens Serum Institut (SSI) har fundet endnu et tilfælde af en ny undervariant af omikron i Danmark.

Det oplyser instituttet på sin hjemmeside.

Den nye variant har fået navnet BA.2.86.

Varianten er fundet i Danmark i denne uge, og der er indtil videre fundet tre tilfælde. Derudover har der også været enkeltstående tilfælde i Israel, USA og Storbritannien.

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor alvorlig og smitsom varianten er, skriver SSI.

Dog har ingen af de tre smittede haft symptomer, der er anderledes, end almindelige coronasymptomer. Og SSI regner også med, at vaccinerne vil give god beskyttelse mod alvorlig sygdom, oplyser Tyra Grove Krause, faglig chef hos SSI.

- Vi vurderer heller ikke, at den smittestigning, vi har set de seneste uger, skyldes denne nye virusvariant, siger hun i meddelelsen på hjemmesiden.

SSI er i gang med selv at dyrke varianten. Herefter skal det undersøges, hvordan antistoffer fra coronavaccinerne virker i forhold til den.

Men undervarianten adskiller sig alligevel "væsentligt" fra de andre varianter af omikron. Og det er usædvanligt, forklarer Morten Rasmussen, seniorforsker hos SSI.

- Det er usædvanligt, at corona forandrer sig så markant og udvikler 30 nye mutationer. Sidste gang, vi så stor en forandring, det var, da omikron opstod, udtaler han i meddelelsen.

SSI skrev onsdag på X, der tidligere var kendt som Twitter, at varianten var fundet i to personer i Danmark og en i Israel. Det var første gang undervarianten blev fundet.

Torsdag klassificerede Verdenssundhedsorganisationen (WHO), varianten som værende en "variant under overvågning".

Ifølge WHO blev det første tilfælde af den nye variant registreret 24. juli.

SSI skriver desuden, at der er stor international opmærksomhed på fundene af den nye undervariant.

Sponsoreret indhold