Nyheder23. januar 2023

Spray med populær solkur gemte på ubehagelig overraskelse

En næsespray med solkur købt på nettet viste sig sandsynligvis at være brugt, viser stikprøve.
En kunde stikker sig i maveskindet. 
En kunde stikker sig i maveskindet. Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Selvom det er både ulovligt og potentielt farligt, finder selvbrunerstoffet Melanotan 2 vej til danske forbrugere.

Men man kan ikke være sikker på, hvad man får, viser en stikprøve, TV2 ØSTJYLLAND har lavet.

- Du aner ikke, hvad der er i, hvem, der har fremstillet det eller under hvilke hygiejniske forhold. Solkur er ikke et godkendt lægemiddel, så lad være med at tage det, siger enhedschef i lægemiddelstyrelsen Jeanne Majland til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND købte en solkur på nettet - ampuller og en næsespray - og afleverede det til Peter Hindersson, der er ledende overlæge på Klinisk biokemisk afdeling på regionhospital Nordjylland.

Hans prøver viser, at det stof, TV2 ØSTJYLLAND købte, er Melanotan 2. Alligevel giver undersøgelsen anledning til dybe panderynker.

- Selve ampullerne er professionelle, men det, man kan bemærke, er, at det kun er det sterile vand, som man skal bruge til at opløse produkterne i, som faktisk er mærket. Resten er ikke, og det er en alvorlig fejl ved det her produkt, siger Peter Hindersson til TV2 ØSTJYLLAND.

Når det kommer til den næsesprayen bliver det endte mere mystisk.

- Der var en lille smule væske i bunden af næsesprayen, og der var små mængder Melanotan i den lille smule væske, der var tilbage. Det kan faktisk godt se ud som om, at den har været brugt, siger Peter Hindersson.

- Jeg synes, det er meget skræmmende, fortsætter han.

Søndag fortalte TV2 ØSTJYLLAND om stoffet Melanotan 2, der florerer i Danmark i en grad, at Toldstyrelsen har oplevet en stigning i antallet af beslaglæggelser.

Solkurene, som oprindeligt er udviklet som et lægemiddel til albinoer, er ikke godt kendt af Lægemiddelstyrelsen i Danmark. Og de er forbundet med potentielt alvorlige bivirkninger. Præparaterne er, fordi de er ulovlige i Danmark, ikke under medicinsk kontrol.

Sponsoreret indhold