Nyheder2. juni 2014

Spansk skandale-konge: Derfor forlader jeg tronen

Efter 40 år på tronen siger Juan Carlos farvel og tak
Efter 40 år på tronen er det tid til nye kræfter, siger den afgående kong Juan Carlos
Efter 40 år på tronen er det tid til nye kræfter, siger den afgående kong Juan Carlos
 Foto: AOP
I en Tv-transmitteret tale til det spanske folk fortæller kong Juan Carlos, at Spanien og det spanske kongehus trænger til nye kræfter.

Selvom han med egne ord er stolt af det, han har oplevet i løbet af sine 39 år på tronen, mener han, at der er brug for at gøre plads til den næste generation, og derfor vil han nu abdicere.

LÆS OGSÅ: Konge abdicerer: Her er alle skandalerne

- Nu må yngre folk tage over. Yngre folk med den energi og det gåpåmod, som det kræver for at møde de nye udfordringer, siger Juan Carlos og erkender:

- Der er et ønske om fornyelse, om at overvinde og rette fejl og åbne vejen mod en bedre fremtid.

Den 76-årige konge tilføjer, at det var en svær beslutning at abdicere, men at han har fuld tiltro til sin søn, den 46-årige kronprins Felipe, som skal overtage den spanske trone.

- Min søn er inkarnationen af stabilitet, og han har den nødvendige modenhed og forberedelse, siger den afgående konge.

LÆS OGSÅ: Den spanske konge siger farvel og tak - forlader tronen

Kronprinsen bliver kong Felipe VI, selvom han har storesøstrene prinsesse Elena og prinsesse Cristina. Meningsmålinger udpeger ham til at være et af de mest populære medlemmer af det spanske kongehus, mens kong Juan Carlos de seneste år er blevet mere og mere upopulær.

Det skyldes blandt andet, at han i 2012 tog på en kostbar safari, mens mange spaniere var ramt hårdt af den økonomiske krise. Alligevel mener den afgående konge, at han har tjent sit folk trofast.

- Jeg har været loyal mod min fars ønske om altid at være en konge for hele folket. Jeg har nydt jeres succeser og lidt med jer i de vanskelige tider. Jeg ønsker det bedste for Spanien, som jeg har viet hele mit liv til, siger Juan Carlos.

- Jeg ønsker at udtrykke min taknemmelighed over for det spanske folk, tilføjer han og sender en særlig tak til sin hustru, dronning Sofia.

For at kongen skal kunne abdicere, skal grundloven laves om, men det vil ifølge premierminister Mariano Rajoy ikke volde nogen problemer.

/ritzau/

Sponsoreret indhold