Nyheder24. april 2024

Spansk premierministerhustru mistænkes for korruption

Efterforskere undersøger Pedro Sanchéz' hustrus forbindelser til virksomheder, der har fået offentlig støtte
Den spanske premiereministerhustru er i problemer, efter en korruptionsmistanke har sat hende i forbindelse til virksomheder, der får offentlig støtte.
Den spanske premiereministerhustru er i problemer, efter en korruptionsmistanke har sat hende i forbindelse til virksomheder, der får offentlig støtte.
 Foto: Javier Soriano/AFP/Ritzau Scanpix

En mistanke om korruption har fået politiet i Spanien til at rette fokus mod premierminister Pedro Sanchéz' hustru, Begona Gomez.

Politiet har iværksat en foreløbig efterforskning af sagen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP. AFP henviser til en kortfattet udtalelse fra en domstol i Spaniens hovedstad, Madrid.

Efterforskningen blev iværksat 16. april. Det skete, efter at den spanske antikorruptionsgruppe Manos Limpias havde anklaget Gomez for korruption.

Ifølge det spanske medie El Confidencial undersøger de spanske efterforskere Gomez' forbindelse til private virksomheder, som har indgået statslige kontrakter og fået økonomisk støtte fra Spaniens regering.

Blandt andet mistænkes Gomez ifølge mediet for at være involveret i den spanske turismevirksomhed Globalia, som ejer luftfartsselskabet Air Europa.

Premierministerens hustru skal have spillet en rolle i Globalias foretagender, mens Globalia og Air Europa forhandlede med Spaniens regering om en økonomisk redningsplan i kølvandet på covid-19.

Dengang stod Gomez ifølge El Confidencial i spidsen for fonden IE Africa Center, som i 2020 underskrev en sponsoraftale med Globalia.

Globalia har tidligere oplyst til det spanske medie, at Gomez mødtes med virksomhedens administrerende direktør 24. juni og 16. juli 2020.

3. juli annoncerede Pedro Sanchéz' regering, at den ville lave en pulje på 10 milliarder euro - cirka 75 milliarder kroner - til spanske virksomheder, der var blevet særligt hårdt ramt af coronapandemien og dens afledte effekter.

Fire måneder senere godkendte regeringen en redningspakke på 475 millioner euro - 3,5 milliarder kroner - til Air Europa.

Luftfartsselskabet var den første store spanske virksomhed, der fik del i regeringens covid-støtte.

Manos Limpias, som har klaget over Pedro Sanchéz' hustru, ledes af Miguel Bernad. Han har forbindelse til den yderste højrefløj i Spanien og blev i 2021 idømt fire års fængsel for at have medvirket til afpresning af virksomheder.

Han blev dog frikendt af Spaniens højesteret i marts i år på grund af manglende beviser.

Premierminister Pedro Sanchéz er onsdag blevet adspurgt om sagen mod hans ægtefælle i det spanske parlament.

Her sagde han, at han har tiltro til landets retssystem.

- På en dag som denne, efter at jeg har hørt nyhederne, har jeg trods alt stadig tiltro til Spaniens retssystem, sagde Sanchez.

Pedro Sanchéz har været premierminister i Spanien siden juni 2018.

Sponsoreret indhold