Nyheder11. april 2024 (opd. 11. april 2024)

Soundboks i krig med Sharp: Sagsøgt!

Soundboks mener, at Sharps Sumobox er en kopi af Soundboks' design
Administrerende direktør og medstifter af Soundboks, Jesper Theil Thomsen.
Administrerende direktør og medstifter af Soundboks, Jesper Theil Thomsen.
 Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Danske Soundboks, der producerer de kendte transportable højttalere, der kan spille højt og længe uden ledning, har hevet en konkurrent i retten.

Det drejer sig om den japanske elektronikfabrikant Sharp, der har lanceret et produkt kaldet Sumobox, som også er en transportabel højttaler.

Soundboks mener, at Sumobox' design lægger sig så tæt op ad Soundboks' højttaler, at der er tale om plagiat.

- Vi er chokerede over, at Sharp så åbenlyst lukrerer på den idé og det produkt, vi selv har skabt og udviklet siden 2014. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Soundboks’ administrerende direktør, Jesper Theil Thomsen.

Soundboks har henvendt sig direkte til Sharp for at få stoppet markedsføringen og salget af Sumobox, der blev lanceret sidste sommer, men det har Sharp afvist.

Soundboks håber derfor nu at få Sø- og Handelsrettens ord for, at Sumobox skal fjernes fra forhandlernes hylder og destrueres, ligesom man også har rejst et indledende erstatningskrav på 650.000 kroner.

- Ingen er tjent med den her slags opførsel. Branchen bliver fattigere af kopiprodukter, og forbrugerne ender som de helt store tabere, når de bliver forsøgt lokket til at købe produkter, der ikke svarer til deres forventninger, siger Jesper Theil Thomsen.

Sumobox har ligesom Soundboks runde gummikugler på hjørnerne, ligesom der er store ligheder mellem gitteret på højttaleren og designet på kassen, som de to produkter er pakket ind i.

Og det er netop ophavsretten på designet, som Sharp anklages for at have krænket. Ikke den tekniske opbygning af højttaleren.

Soundboks blev stiftet for ti år siden af tre gymnasiekammerater, der manglede en ordentlig batteridrevet og transportabel højttaler til deres lejr på Roskildefestivalen.

Siden er Soundboks' højttalere udbredt til 40 lande og solgt i mere end 250.000 eksemplarer på verdensplan. Medarbejderstaben udgør omkring 100 personer.

Sharp er en mere end 100 år gammel virksomhed fra Japan, der med udgangen af 2022 havde 46.200 medarbejdere verden over.

Sharp omsatte for et beløb svarende til knap 116 milliarder danske kroner forrige år. Soundboks' omsætning nåede samme år op på 344 millioner kroner.

Sponsoreret indhold