Nyheder8. april 2024 (opd. 8. april 2024)

Solformørkelse i Nordamerika i dag: Lukker skoler og trækker turister til

I dag vil Nordamerika opleve en total solformørkelse, der krydser 13 delstater og varer længere end forrige gang
Solformørkelsen har været en stor historie i amerikanske medier de seneste dage. Blandt andet fordi folk bliver opfordret til at bruge de rigtige briller, hvis de vil kigge mod solformørkelsen. Bruger man de forkerte, kan det gå alvorligt galt med synet.
Solformørkelsen har været en stor historie i amerikanske medier de seneste dage. Blandt andet fordi folk bliver opfordret til at bruge de rigtige briller, hvis de vil kigge mod solformørkelsen. Bruger man de forkerte, kan det gå alvorligt galt med synet.
 Foto: Mario Tama/AFP/Ritzau Scanpix

Mandag er det muligt at se en total solformørkelse i Nordamerika.

Det skriver det amerikanske rumfartsagentur Nasa på sin hjemmeside.

Den totale solformørkelse rammer Mexico, USA og Canada. I USA starter den totale solformørkelse i Texas og går igennem 13 delstater, før den fortsætter ind i det nordøstlige Canada.

En solformørkelse foregår, når Solen, Månen og Jorden står på linje, og Månen på den måde skygger for lyset fra Solen ned til Jorden.

Nasa livestreamer solformørkelsen for dem, der ikke selv kan komme ud og opleve den med egne øjne. Det foregår fra klokken 19.00 dansk tid og frem til klokken 22.00.

Totale solformørkelser er sjældne. Den seneste i USA var i 2017, men før den skal man helt tilbage til 1979.

Totalitetszonen, som er det område af Jorden, der rammes af kerneskyggen ved en total solformørkelse, er 8. april bredere, end i 2017. Ifølge Nasa befinder omkring 31,6 millioner mennesker sig i totalitetszonen denne gang.

I 2017 var totalitetszonen mellem 100 og 114 kilometer bred. 8. april bliver totalitetszonen mellem 174 og 196 kilometer bred.

Samtidig varer solformørkelsen længere, end den gjorde i 2017. I år bliver den omkring 4 minutter og 28 sekunder. I 2017 blev det til 2 minutter og 42 sekunder.

Der er mange, der har opdaget, at denne solformørkelse er noget særligt.

Forud for 8. april forbereder Canadas Niagara-region sig på at få mange turister - regionen befinder sig nemlig i solformørkelsens totalitetszone.

Det forventes, at over en million mennesker tager til byen for at opleve fænomenet, skriver nyhedsbureauet Reuters. Normalt får byen besøg af omkring 14 millioner turister i løbet af et år.

Regionen lukker visse faciliteter for at holde trafikken væk fra vejene. De fleste skoler i regionen holder tilmed lukket 8. april, skriver mediet Niagara This Week.

Næste gang det bliver muligt at se en total solformørkelse i USA er i august 2044.

Sponsoreret indhold