Nyheder14. september 2014

Sofie Gråbøl fik brystkræft: Jeg befandt mig i en choktilstand

Skuespillerinden følte skam over sin sygdom
Af af
https://imgix.seoghoer.dk/media/9e456609ae7a4e0690c0181f25be5ff0.jpg
 Foto: Michael Medgyesi
Da Sofie Gråbøl i 2012 fik beskeden 'du har brystkræft', var hun så chokeret, at der gik en uge, før skuespillerinden havde mod og energi til at fortælle sin familie om den alvorlige diagnose:

- Jeg tror, at fordi jeg har børn, brugte jeg mine kræfter på at holde sammen på mig selv for dem og sørge for at få dem igennem det chok, det også var for dem, så godt, jeg kunne. De fik at vide, at jeg havde kræft og skulle opereres, men jeg ventede en uge, for jeg kunne mærke, at jeg ikke var i stand til at sige det til dem på en ordentlig måde, siger Sofie Gråbøl i et stort interview med Berlingske og uddyber:

- Det er lidt ligesom i en flyvemaskine: Tag din egen maske på, før du hjælper andre. Jeg blev nødt til lige at forstå, hvilken planet, jeg sad på, før jeg begyndte at tale med dem. Og naturligvis i meget tæt samtale med deres far, som har været helt fantastisk i dette forløb, siger skuespillerinden til Berlingske.

LÆS OGSÅ: Sofie Gråbøl: Sådan har kræften ændret mit liv

LÆS OGSÅ: Sofie Gråbøl ramt af brystkræft

LÆS OGSÅ: Sofie Grøbøl opereret

Sofie Gråbøl gennemgik både en operation og efterfølgende kemoterapi for at komme den ondsindede sygdom til livs, men for skuespillerinden var det svært at erkende, at hun var syg og ikke mindst at erkende, at hun havde brug for hjælp:

- Det var faktisk en følelse af skam. Og den følelse gjorde det tit meget svært for mig at modtage hjælp. Jeg har absolut været en udfordring for alle de kærlige mennesker omkring mig, som jo ville mig alt godt. Medlidende blikke og gode råd kunne få mig til at gå helt i baglås og skubbe selv mine nærmeste fra mig. Jeg blev kaldt »Kan-selv-Sofie« i min barndom, et tilnavn, der er ret rammende, og den del af mig kom på en hård prøve, siger Sofie Gråbøl i dag til Berlingske.

Hun valgte fra begyndelsen kun at indvie de allernærmeste i, at hun havde fået konstateret brystkræft. Offentligheden fik det at vide, da Sofie Gråbøl fortalte om sin sygdom i forbindelse med TV2s 'Knæk Cancer'-kampagne i august sidste år.

I dag er skuespillerinden erklæret kræftfri og er netop aktuel med teaterstykke "James III", hvor Sofie Gråbøl spiller dronning Margaret.

Sponsoreret indhold