Nyheder25. november 2020

Søskende bliver klogere af at skændes

Det er ikke altid rart at være vidne til – eller havne i – men søskende lærer faktisk en del af deres konflikter med hinanden
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaendes.jpg
 (Foto: MEGA)

Er du så heldig at have enten en søster eller en bror – eller måske endda begge dele?

Så kan du nok skrive under på, at det ikke altid kun er fest, farver og fællesskab.

At have en søster eller bror kan også give gnidninger – og hvem har ikke været oppe og skændes om alt og ingenting med sin søster eller bror?

Det er ikke altid rart – men det er faktisk meget sundt.

For søskende lærer faktisk en hel del af deres konflikter med hinanden.

Det fortæller Dorte Kousholt, cand.psych. og ph.d. ved DPU, Aarhus Universitet, til ALT for Damerne:

- De små daglige gnidninger i familien lærer børn en masse om sociale spilleregler og om, hvordan mennesker taler sammen, siger Dorte Kousholt til ALT for Damerne.

Når barnet skændes med sin søster eller bror, lærer barnet en hel del – både sprogligt, socialt og emotionelt.

Barnet lærer, hvordan det bedst argumenterer for sin sag, barnet får forbedret sit sprog – og så lærer barnet at aflæse og reagere på de følelser, som søsteren eller broderen viser.

Desuden lærer barnet også at styre sine egne følelser.

- Når der er flere børn i et hjem, har de mulighed for at lære, at man ikke altid kan komme forrest i køen og være den første til at få dækket sine behov. Det forbedrer forståelsen af, at man nogle gange er nødt til at vente på andre og at tage hensyn til andres behov, siger Dorte Kousholt videre til ALT for Damerne.

Dorte Kousholt råder derfor forældre til at lade børnene løse konflikter selv – hvis de selvfølgelig ikke er ved at rive hovederne af hinanden.

Usunde søskenderelationer

Det er dog ikke altid, at søskenderelationer er sunde – og relationerne er som ofte også ambivalente, da søskende ofte vil trøste, imitere og beskytte hinanden på den ene side, mens de på den anden side også er præget af misundelse, rivalisering og jalousi.

Her gør børnene sig vigtige erfaringer, som de tager med sig ud til andre relationer.

Børn der udsættes for meget aggression fra søskende kan ende med at føle sig inkompetente eller utilstrækkelige. Alvorlige søskendekonflikter kan øge risikoen for, at barnet udvikler psykiske lidelser som fx adfærdsproblemer, angstlidelser, depression og lavt selvværd - især også hvis forældrene har en afvisende adfærd overfor barnet.

Du kan læse mere om usunde søskenderelationer – og få råd og vejledning – her.

Kilde: Psykiatrifonden

Sponsoreret indhold