Nyheder14. oktober 2023

Søskende besøgte mors grav - og blev dybt rystet

En bølge af skruppelløse fugle-tyverier har ramt en kirkegård i Horsens. Forsker kalder tendensen ekstrem
En bølge af skruppelløse fugle-tyverier har ramt en kirkegård i Horsens. Denne gravsten har dog ikke noget med sagerne at gøre. 
En bølge af skruppelløse fugle-tyverier har ramt en kirkegård i Horsens. Denne gravsten har dog ikke noget med sagerne at gøre.
 Modelfoto: Colourbox

En fugl for hvert sørgende barn på et lille, yndigt fuglebad på et gravsted. Lavet i bronze, der kan holde i flere hundrede år.

Som barn mistede Cathrine Würtz og hendes søster deres mor, da de var 8 og 12 år gamle. Et tragisk tab for den lille familie på fire.

Efter begravelsen købte pigernes far et fuglebad med de to fugle, som skulle symbolisere de to sørgende piger ved deres mors grav, og med tiden fik det lille fuglebad en enorm stor følelsesmæssig betydning for de to søstre.

Så meget desto større var chokket, da den ene søster besøgte gravstedet på Vestre Kirkegård i Horsens i september. Fuglene var væk. De var simpelthen blevet skåret af fuglebadet og stjålet.

- Jeg blev virkelig rystet og frygteligt ked af det. Først troede jeg næsten ikke på det, da min søster fortalte, at fuglene var væk. Men da jeg tog ud på kirkegården og så det med egne øjne, ramte det mig. Det er voldsomt, siger Cathrine Würtz til TV2 Østjylland.

De to små bronzefugle har pyntet på gravstedet i 34 år lige siden moderens død, og for Cathrine Würtz og hendes familie er fuglene 'komplet uerstattelige'.

Hun har anmeldt tyveriet til Sydøstjyllands Politi, men gør sig ikke nogen forhåbning om at få fuglene at se igen.

- De er sikkert for længst solgt videre eller smeltet om af nogen, der ikke kender til empati og respekt for andres ting, siger hun.

Cathrine Würtz er langt fra den eneste, der i løbet af september har fået stjålet kobber- eller bronzefugle på Vestre Kirkegård.

Det lokale kirkegårdskontor har i løbet af to uger fået henvendelser om tyverier på 10-15 gravsteder og går ud fra, at der er et noget større mørketal, kontoret ikke kender til.

Sydøstjyllands Politi har i september måned registreret seks sager om tyveri af fuglefigurer og en sag om en stjålet kobberlampe fra Vestre Kirkegård. Der kan dog godt være flere anmeldelse, oplyser politiet, da den slags tyverier ikke bliver registreret i en selvstændig kategori.

Kirkegårdsleder Dennis Næser fortæller, at kirkegården ikke kan gør særlig meget ved tyverierne, da der er offentlig adgang for alle på kirkegården.

- Vi kan ikke tyverisikre gravstederne og ønsker heller ikke, kirkegården skal være et sted, der er aflåst eller videoovervåget. Det er et rum for sorg, hvor man skal kunne være i fred. Men det er meget uetisk og respektløst at stjæle fra en kirkegård, siger Dennis Næser til TV2 Østjylland.

Han fortæller, at han og hans kollegaer ikke kan gøre andet end at opfordre gravstedejerne til at anmelde tyverierne til politiet.

- Det er ikke sjovt for dem, det går ud over, når der rammer en bølge af tyverier. Og jeg er frygteligt ked af det på deres vegne. Graverne er opmærksomme og holder ekstra øje, men tyverierne sker, når personalet er gået hjem, så jeg ved ikke rigtigt, hvad vi kan gøre, siger han.

Han fortæller, at de kobber- og bronzefugle, der er blevet stjålet mange af, formentlig kræver en nedstryger, en batteridrevet vinkelsliber eller andet værktøj at skære af.

Udover tyveri af fuglefigurer oplever kirkegården i perioder også, at der bliver stjålet buketter og andet pynt fra gravstederne, ligesom der også før er blevet stjålet en dørpumpe, toiletpapir og en porcelænsknop på toilettet på kirkegårdens offentlige toilet.

En anden, der har været udsat for tyveri fra pårørende gravsted, er 87-årige Connie Thorgaard.

For nylig var det tredje gang, der blev stjålet bronzefugle fra hendes mands og søns gravsted på Vestre Kirkegaard.

- Min mand og min søn elskede fuglene i vores frugttræer, så det har været et dejligt symbol at have på graven, så jeg bliver da frygteligt irriteret over, at folk ikke respekterer gravfreden, siger Connie Thorgaard fra Horsens.

Hun har både haft to små fugle til at sidde på et fuglebad og en lidt større fugl på gravstenen, som tilsyneladende er blevet skåret af med værktøj i starten af september. Hun har dog ikke anmeldt tyveriet til hverken politi eller kirkegårdsleder.

- Jeg er 87 år og orker ærlig talt ikke mere bøvl. Jeg har total opgivet det og har bestemt mig for, at det skal være slut med at købe nye fugle nu, siger hun.

Spørger man Rasmus Munksgaard, lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, er det ikke noget nyt, at der er penge at tjene ved at stjæle og videresælge kobber og bronze.

Alligevel er han overrasket over, at der bliver stjålet fra gravsteder.

- Det chokerer mig. Det er ekstremt at begå gravrøveri og er et meget stort normbrud, for der er en forventning om, at man respekterer det rum, der er på en kirkegård, siger Rasmus Munksgaard til TV2 Østjylland.

Han fortæller, at der overordnet kan være to årsager til, at nogen stjæler fra et gravsted.

Enten er der tale om berigelseskriminalitet, fordi kobber og bronze er let omsætteligt, for at tage genstanden med hjem til sig selv eller andres gravsteder eller også er der tale om nogen, der stjæler for spændingens skyld.

I Facebookgrupper er der flere gravstedsejere og pårørende, der diskuterer, hvordan man bedst undgår at få noget stjålet fra et gravsted.

Her er der nogen, der foreslår at sætte et vildtkamera op, selvom det ikke er lovligt. Andre foreslår at sætte såkaldte AirTags - en sporingsenhed - på genstande, de frygter at få taget.

Men fordi kirkegården er et offentligt, tillidsbaseret sted, er det ikke lige sådan at komme tyverierne til livs.

- Modsat mange steder i samfundet, hvor vi sætter lås på ting, installerer kameraer og alarmer, regner vi med, at folks etik og moral afholder dem fra at bryde reglerne på en kirkegård. Når det så alligevel sker, kan det opleves som et stort svigt for dem, det går ud over, siger Rasmus Munksgaard.

TV2 Østjylland har talt med en række anonyme skrothandlere, der fortæller, at de engang imellem køber forskellige metalgenstande fra kirkegårde, men at de afviser handlen, hvis kunden virker mistænkelig.

Kiloprisen på bronze varierer, men typisk kan man få omkring 40-50 kroner pr kilo hos en skrothandler. Sælges fuglene videre på eksempelvis Den Blå Avis er prisen op mod 150 kroner pr. fugl.

De fugle, Cathrine Würtz har fået stjålet, er omkring 15 centimeter lange fra næb til halespids, og selvom de er lavet af bronze, tvivler hun også på, de er særlig meget værd.

- Det er håndører, der er tale om. Men for mig har de to fugle så stor affektionsværdi, at de er fuldstændig uerstattelige, siger hun.

Sponsoreret indhold