Nyheder11. marts 2024 (opd. 11. marts 2024)

Søren Papes død aflyser statsministerens spørgetime

De Konservative har opfordret til, at man aflyser morgendagens spørgetime, hvilket Folketingets formand, Søren Gade, har imødekommet
Søren Pape Poulsen blev bisat lørdag. Han døde lørdag d. 2 marts af en hjerneblødning.
Søren Pape Poulsen blev bisat lørdag. Han døde lørdag d. 2 marts af en hjerneblødning.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den planlagte spørgetime med statsministeren er aflyst tirsdag grundet Søren Pape Poulsens død.

Det oplyser Folketingets pressetjeneste.

De Konservatives formand døde 2. marts efter at være blevet ramt af en hjerneblødning. Pape, som i lørdags blev bisat, blev 52 år.

Det er efter opfordring fra De Konservative og efter at have drøftet det med partiernes gruppeformænd, at Folketingets formand, Søren Gade (V), har besluttet, at spørgetimen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) skulle i krydsild, udgår.

I stedet for holder Søren Gade tirsdag klokken 13, hvor spørgetimen skulle være begyndt, en mindetale for Pape, og der bliver holdt et minuts stilhed. Desuden bliver der fra Folketinget lagt blomster på Papes plads i Folketingssalen.

Derefter bliver mødet i salen ringet af. Men det normale arbejde i salen genoptages igen fra klokken 14.

Søren Gade har tidligere udtalt sig om Papes død. Dagen efter Papes død sagde Søren Gade ord om den konservative formand på Folketingets hjemmeside.

- Når han debatterede i Folketingssalen, var det ofte med et glimt i øjet. Han tog ikke sig selv højtideligt, og det gav ham mange venner på Christiansborg, lød det blandt andet fra Søren Gade.

Folketingets formand var også en af mange politikere, der lørdag deltog ved Papes bisættelse i Viborg. Også ved den lejlighed sagde Søren Gade ord om Pape.

Ifølge Søren Gade vil Pape på den politiske front især blive kendt og husket for to ting: at forbyde banden Loyal To Familia og for at sidestille psykisk vold med fysisk vold.

Søren Gade henviste til, at der fra 1. april 2019 trådte en ny straffebestemmelse om psykisk vold i kraft. Den kriminaliserer psykisk vold på lige fod med fysisk vold. På det tidspunkt var Pape justitsminister.

Pape tog også i sin tid som justitsminister initiativet til at forbyde og opløse banden Loyal To Familia. I 2021 - under den daværende S-regering - besluttede Højesteret at forbyde og opløse banden i medfør af Grundloven.

Tirsdag - inden der holdes mindetale i Folketingssalen - er der gruppemøde hos De Konservative, som i den kommende tid skal finde en ny formand.

Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler, der er næstformand hos De Konservative, er i øjeblikket fungerende formand for partiet, men ikke fungerende politisk leder.

Pape var både partiformand og politisk leder. I teorien kan det godt være to forskellige personer.

Ingen har meldt sig officielt som formandskandidat endnu. Men politisk ordfører Mette Abildgaard (K) har eksempelvis allerede udtalt, at hun ikke melder sig. Der spekuleres i, at gruppeformand Mona Juul (K) afløser Pape, men hun har endnu ikke udtalt sig om emnet.

Sponsoreret indhold