Nyheder28. september 2017

Søren Malling i sit livs rolle: Det var ensomt

Den garvede skuespiller Søren Malling gjorde alt det, man ikke må, for at leve sig ind i rollen som Uffe i "Gud taler ud".
https://imgix.seoghoer.dk/media/c290bfd623cd4f16a5226d8fc342a720.jpg
 Foto: All Over

Han har sovet ganske få timer og har kørt fra Jylland, hvor han er i gang med optagelserne til sin næste film, til Sjælland i den tidlige morgentåge.

Skægstubbene er mere end daggamle og håret rodet, men øjnene gløder, når Søren Malling fortæller om den altopslugende opgave, han sidste år tog på sig, og som nu er mundet ud i filmen "Gud taler ud".

Han har gennem sine mange år i branchen spillet med i et utal af film og tv-serier, men rollen som den usympatiske Uffe i "Gud taler ud" er den mest grænseoverskridende, den 53-årige skuespiller nogensinde har påtaget sig.

- Uffe er en patriark, og han bestemmer alt - i hvert fald ifølge ham selv. Han er detroniserende overfor sin familie. Han insisterer på, at det er ham, der har ret. Og det er grænseoverskridende at skulle spille sådan en mand, siger Søren Malling.

Filmen er instrueret af Henrik Ruben Genz og er en filmatisering af Jens Blendstrups selvbiografiske roman om sin barndom og ungdom med en far, der agerer som en selvbestaltet gud.

- Jeg har en tendens til gerne at ville forsvare de mennesker, som måske ikke er de mest sympatiske. Der er noget, der rykker i mig, når jeg læser sådan nogle roller, for der må være et menneske inde bag ved, siger Søren Malling.

For at gøre portrættet så ægte som muligt, var rollen som Uffe ikke bare noget, han spillede, når der blev råbt "action".

- Jeg gik længere ud, end der egentlig var belæg for i manuskriptet. Og det gjorde jeg simpelthen ved at opføre mig ubehageligt. Men selv om det er en rolle, så er det ikke sjovt, siger skuespilleren.

I filmen bliver hans sønner spillet af tre debutanter på det store lærred, og overfor dem måtte Søren Malling holde en distance, når der ikke blev filmet.

- De var nødt til at tro på, at jeg til enhver tid lige pludselig kunne stå oppe i fjæset på dem. Er det et tarveligt trick? Det ved jeg sgu ikke. Men jeg havde aftalt med mig selv, at det måtte være sådan, for det giver noget autenticitet til filmen, siger Søren Malling.

Filmen foregår i Risskov ved Aarhus, og skuespilleren valgte at blive i byen, i mens optagelserne stod på.

- Jeg levede for mig selv, og det var nødvendigt. Jeg var nødt til at gå i seng med Uffe bogstaveligt talt. Jeg var heller ikke særligt social på optagelserne, for jeg kunne ikke overskue det, siger Søren Malling.

- Der er sikkert nogle, der har tænkt "hold da kæft en nar". Men det vil jeg skide på. Min opgave er at gøre mit bedste for at få en fed film ud af det. På den måde var det hårdt at lave. Jeg var sgu ensom, det må jeg sige. Men jeg accepterede det, for det var mit valg at gøre det sådan, forklarer han.

Fysisk var skuespilleren også nødt til at transformere sig.

- Jeg lignede en pose lort nogle gange. Jeg gik med vilje ind i mellem ikke i seng om natten, men blev siddende på værtshus og var måske også lidt tømmermændsramt på settet. Det må man jo i virkeligheden ikke, men jeg havde mig selv med, fortæller han.

Det gjaldt for skuespilleren om at bringe sig selv i en tilstand af mental træthed, så det ikke var op til makeupartisterne på filmsettet at få ham til at ligne en, der ikke havde været i seng i flere dage.

- Der er nok mange, der i forhold til forfængeligheden havde sagt, "det gør jeg ikke". Men jeg var sgu ligeglad. Jeg kunne tage tøjet af foran 100 mennesker, jeg tror faktisk, det var sværere for de andre på settet. "Uh, nu er han nøgen igen", siger Søren Malling og spiler øjnene op, før han bryder ud i et grin.

Da optagelserne sluttede, satte udmattelsen ind hos skuespilleren.

- Jeg kan huske, at jeg var træt. Men det var også en fed oplevelse, så jeg kom også hjem med en energi og glæde over at have gennemført det, siger han.

"Gud taler ud" har premiere den 28. september.

Sponsoreret indhold