Nyheder15. februar 2024 (opd. 15. februar 2024)

Søren Gade var klar: Tilbød sin nyre til sin syge ven

Da Søren Gades gode ven Bo Anders Olesen fik selvmordstanker, blev det alvor for venstremanden
Søren Gade (V) er 61 år gammel og blev folketingets formand i 2022.
Søren Gade (V) er 61 år gammel og blev folketingets formand i 2022.
 Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Da mørket for alvor overmandede lyset, og livet ikke var til at udstå, gik virkeligheden op for Søren Gade (V).

Sørens gode ven Bo Anders Olesen havde brug for Søren mere nu end nogensinde, og i førstnævntes køkken en forårsdag i 2016 sad de begge pludselig med røde øjne.

For Søren var klar. Han ville donere sin ene, raske nyre til Bo, som i længere tid havde kæmpet en kamp mod en nyresygdom. En kamp, han snart ville tabe, for sygdommen havde slugt al livslyst ud af ham.

Det fortalte Søren først til Jyllands-Posten, og SE og HØR har siden talt med formanden for folketinget.

- Jeg frygtede ingenting. Bo sov 14-16 timer i døgnet, og selvmordstankerne var begyndt at dukke op hos ham. Han havde et rigtigt lorteliv. Og jeg vidste, jeg kunne hjælpe, så hvorfor ikke? fortæller venstremanden, der lige nu er folketingets formand, fortæller han.

Når Bo ikke lå og sov, kunne sygdommen i stedet få ham til at ligge på gulvet og vride sig i smerter. Hans liv var uden indhold, og han kunne ikke se en ende på det.

- Jeg tror ikke, det går op for folk, hvor vigtig en diskussion det her er, før de selv sidder på en venteliste eller har en nær, der gør, fortæller Søren Gade.

Det endte ikke med at være Sørens nyre, Bo fik. Det viste sig nemlig, at Bos kone havde en helt perfekt nyre, som Bo kunne få.

Historien om Bo Anders Olesen og Sørens nyre har Søren delt nu, fordi organdonation er en hed debat i Danmark i disse dage.

Det er den, fordi regeringen har fremsat et forslag, der radikalt ændrer den måde, organdonation fungerer i landet på.

De centrale pointer i forslaget er, at alle danskere, når de fylder 18 år, som udgangspunkt er organdonere. Man skal i stedet aktivt fravælge at være organdonor.

Selvom Søren Gade som venstremand og politiker har en åbenlys interesse i at være glad for forslaget, er det faktisk den private Søren, der er allermest positiv.

- Jeg synes, regeringens nye lovforslag er rigtig godt. Lovforslaget kommer til at sørge for, at flere danskere tager stilling – og at flere danskere bliver organdonorer. Jeg har flere mennesker tæt på mit liv, som har brug for hjælp. Og dem vil jeg ikke sige farvel til.

Søren Gade talte med sine to døtre om, hvorvidt de synes, det var okay, han ville donere sin nyre til sin ven. De syntes begge, det var en god idé.
Søren Gade talte med sine to døtre om, hvorvidt de synes, det var okay, han ville donere sin nyre til sin ven. De syntes begge, det var en god idé.
 Foto: Hanne Juul

Behovet for flere organdonorer eksisterer i Danmark. I 2023 døde 28 mennesker, fordi de ikke fik en organdonation. Nogle af de folk kunne muligvis have overlevet, hvis reglerne i Danmark var anderledes.

- Hvis du helt selv kunne bestemme, hvordan organdonation skulle være i Danmark, hvordan ville du så have den?

- Alle skulle være organdonorer. Hvorfor har vi lige nu et udgangspunkt, hvor vi ikke vil hjælpe hinanden, hvis vi kan? Selvfølgelig er der nogen, der af religiøse årsager ikke er enig i det her, og de skulle have mulighed for selv at vælge.

Debatten er vigtig for Søren Gade, men han har dog en frygt. At den bliver afsporet af folk, der mener, staten vil ”eje” sine borgeres organer.

- Jeg håber inderligt, at det her ikke ender i en skyttegravs-debat, hvor det pludselig kommer til at handle om, hvorvidt det er rigtigt eller forkert, at staten automatisk gør én til organdonor, når man fylder 18 år, fortæller Søren Gade og fortsætter:

- Der er mennesker, kød og blod, som lige nu står på ventelister. De skal hjælpes. En afsporet debat kommer ikke til at hjælpe dem.

- Hvorfor tror du, der er så få, der er organdonorer i dag?

- Organdonation handler om at tage stilling til sin egen død. Det er aldrig en rar tanke, og jeg tror, det er derfor, folk ikke rigtigt har fået taget stilling.

Regeringen vil lave sit forslag om til et lovforslag i næste folketingssamling.

Sponsoreret indhold