Nyheder12. april 2023

Søren Brostrøm stopper som sundhedsdirektør: Her er hans mest ikoniske øjeblikke

Brostrøm blev på mange måder ansigtet på coronapandemien, som første gang lukkede landet ned i 2020
Søren brostrøm nåede at medvirke på et hav af pressemøder i starten af 2020'erne.
Søren brostrøm nåede at medvirke på et hav af pressemøder i starten af 2020'erne.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Egentlig burde offentligheden slet ikke vide, hvem han er. I hvert fald ikke så godt, som vi alle gør.

Men en verdensomspændende pandemi ville det anderledes, og derfor kom vi alle på fornavn med Søren Brostrøm i marts 2020, da han stod ved siden af Mette Frederiksen og bad danskerne om at blive hjemme.

Skulle der komme en ny pandemi, bliver det midlertidig ikke Søren Brostrøm, der oplyser befolkningen om, hvordan vi kommer gennem den.

Han stopper nemlig som direktør i Sundhedsstyrelsen, når hans kontrakt udløber i efteråret.

SE og HØR har af den grund været i arkiverne og samlet de bedste øjeblikke med sundhedsdirektøren.

Faren er lav

Først og fremmest skal man huske på, at Sundheds- og Ældreministeriet i første omgang ikke anså covid-19 som en faretruende sygdom i Danmark.

I januar 2020 var tonen omkring den nedlukkede virus en lidt anden, da Søren Brostrøm blev spurgt ind til coronavirusset.

– Vi vurderer fortsat, at faren for, at en smittet person kommer til Danmark, er lav. Men skulle det alligevel ske, er sundhedsvæsenet informeret om sygdommen, og hvorledes den skal håndteres, lød det fra Brostrøm den 30. januar.

De ord skulle dog hurtig bringes til skamme få uger senere.

Skal ikke tage let på situationen

Virkeligheden var som bekendt en anden. Blot to måneder senere fik alle danskere at vide, at man skulle blive hjemme.

– Det er ikke særligt tit, at der bliver erklæret en pandemi i verden. Det er sket få gange de sidste 100 år. Senest for ti år siden med den store influenzapandemi i 2009. Det skal man ikke tage let på og det gør vi heller ikke i Danmark, sagde Søren Brostrøm på det historiske pressemøde den 11. marts i 2020.

Brostrøm havde faktisk allerede medvirket på et andet pressemøde tidligere på dagen, men var som bekendt ikke bleg for igen at påpege alvoren ved den specielle sundhedssituation.

#Støtdinfrisør

I takt med at danskerne lærte Søren Brostrøm bedre at kende, måtte den i dag 57-årige læge også erkende, at alt han sagde blev målt og vejet minutiøst.

Måske netop derfor valgte han at gå væk fra lægegerningen for en stund og i stedet komme med en hår(d) opfordring til sine Twitter-følgere.

– Har klippet mig selv med maskine, blevet skævt i nakken. Har dårlig samvittighed ift. min frisør Alaa-Eddine, som har lukket forretning, men får bøvl m. skæve frisurer når han åbner igen. Så jeg har sendt ham MobilePay med det jeg plejer at betale ham, skrev Søren Brostrøm den 29. marts i et tweet, der høstede hele 12200 likes.

Sex er godt. Sex er sundt

Skulle Brostrøm være i tvivl om, hvorvidt danskerne lyttede til, hvad han sagde, så blev det slået fast med syvtommersøm den efterfølgende måned på endnu et pressemøde.

Her blev sundhedsdirektøren spurgt ind til, hvorvidt man skulle begrænse sig selv seksuelt, når nu coronavirus smittede gennem kontakt. Her lød svaret klart og kontakt:

– Sex er godt. Sex er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for sex. Vi er seksuelle væsener. Selvfølgelig skal man også kunne dyrke sex i en tid med corona, sagde Søren Brostrøm den 20. april. 2020.

Farvel og tak

Coronavirusset fik efterfølgende lukket landet ned af flere omgange, men i februar 2022 gad Danmark ikke længere danse efter dens pibe.

Måske af samme grund har man heller ikke set meget til Søren Brostrøm, siden at samfundet atter er åbent og afstand, mundbind og håndsprit er blevet noget, vi ikke tænker over igen.

Den 7. oktober stopper Brostrøm som direktør i Sundhedsstyrelsen, da han har valgt ikke at søge om forlængelse, når hans kontrakt udløber.

Brostrøm har været direktør i Sundhedsstyrelsen siden 2015.

Sponsoreret indhold