Nyheder16. februar 2022

Søn hævede sine døde forældres pension i 33 år

I over tre årtier løj og snød Donal O’Callaghan staten ved at sige, hans forældre var i live, så han selv kunne hæve deres pensioner.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega37307_025.jpg

Det var først, da hans far fyldte 100, at 58-årige Donal O’Callaghan blev opdaget i hans 33 år lange svindelnummer.

I over tre årtier har han hævet sine døde forældres pension, hvilket igennem årene er løbet op til 441,973 pund eller 3,9 millioner kroner, skriver The Mirror.

Det viste sig, at han siden 1987 og helt til 2020 hver måned har indkasseret forældrene Donald og Eileens pensioner, selv om hans far døde i tilbage i 1987.

Derved er det en af de største og længste sager om velfærdssvindel, som Irland kender til, der faktisk strækker sig længere tilbage end til 1987.

Donald seniar begyndte allerede at indkassere Eileens pension 1979, da hun gik bort. Det gjorde han indtil sin død i 1987, hvor sønnen overtog snyderiet.

100 ÅRS FØDSELSDAG

Det var først da Donal O'Callaghans far fyldte 100, og han prøvede at indløse en check fra staten i forbindelse med den trecifrede fødselsdag, at han blev fanget i sit omfattende svindelnummer.

En socialrådgiver havde ringet til Donald senior, men havde i stedet fået sønnen med samme navn i røret, der havde prøvet at tage imod checken.

Hun blev mistænksom og ville gerne have verificeret nogle detaljer omkring Donald, så hun kontaktede den lokale sygeplejerske, der ingen papirer havde på Donald O’Callaghan.

Socialrådgiveren prøvede andre steder, men ingen steder kendte nogen til Donald O’Callaghan, og til sidst informerede hun politiet om sin bekymring.

EKSISTEREDE IKKE

Politiet kiggede nærmere på sagen og kontaktede flere offentlige instanser for at få bekræftet, at Donald og Eileen eksisterede.

Men hverken sygeplejersker, hospitaler, hjemmeplejen eller andre lokale steder var bekendt med hverken Donald eller Eileen.

Til gengæld var der heller aldrig udstedt en dødserklæring på nogen af dem.

LEDTE PÅ KIRKEGÅRDE

Den lokale betjent Michael Nagle begyndte at lede efter de to.

– Jeg begyndte at lede efter gravstenen på forskellige lokale kirkegårde i løbet af de næste par uger, fortæller han.

– I september 2020 fandt jeg Eileens grav på en kirkegård, og ugen efter fandt jeg Donalds på en anden kirkegård.

BLEV ARRESTERET

Samtidig gav videoovervågning også pote. Han holdt øje med det lokale postkontor, hvor pensionerne blev hentet.

På de optagelser kunne han se, at pensionerne blev indsamlet af den samme mand, som Nagle troede var deres søn.

I oktober blev sønnen Donal arresteret, efter han lige havde hentet den pension, der blev udbetalt hver 14. dag. 805 pund, der svarer til lidt over 7000 danske kroner, havde Donal hentet fra staten for sine døde forældre.

O’Callaghan indrømmede blank, at han havde hævet sine forældres pension efter deres død.

DET STORE SVINDELNUMMER

Derhjemme fandt politiet 8220 pund (over 72.000 kroner) i kontanter, som man mistænker for at være udbytte fra pensionsudbetalingerne.

Han kunne slippe afsted med sit snyd i så lang tid ved at forfalske forældrenes underskrift ved flere lejligheder.

Derudover var der på et tidspunkt blevet søgt om et kort med billed-ID, der dog blev afvist, fordi det medsendte billede var af for dårlig kvalitet til at kunne bruges på Id’et.

EN ANDEN MAND

Et andet fotografi af Donald i bedre kvalitet blev sendt afsted og godkendt, men der var dog bare et problem ved det.

– Det viser sig, at dette fotografi blev taget af Donal O’Callaghan af en ældre mand, som han kendte, der var lige så gammel, som hans far ville have været på det tidspunkt, fortæller Nagle.

– Han havde ikke noget alderssvarende foto af sin far, så han brugte et billede af en anden mand for at sikre sig, at svindlen kunne fortsætte.

Og da ingen havde grund eller mistanke til, at der skete noget ulovligt, blev det nye foto godkendt og Donal fik tilsendt det nye kort med posten.

SØN I THAILAND

Selv har Donal også på en overførselsindkomst fra staten, og han fik 587 pund om ugen, hvilket svarer til 5.200 danske kroner, så der var penge nok til at tage ud og rejse en masse, hvilket han også gjorde.

Politiet fortæller, han har en søn, der bor i Thailand med sin thailandske mor. Der sender han regelmæssigt penge til. Men selv om der ofte røg penge ud af kontoen, manglede O’Callaghan nok ikke noget.

I de 33 år svindlen stod på, har der været næsten 1.700 indkasseringer af pensionsudbetalinger, og der er blevet hentet over 441.973 pund, hvilket løber op i 3,9 millioner danske kroner.

SKYLDIG

Da han kom for retten, erkendte han sig skyldig i alle de 73 stikprøver af socialt svig, der kan dateres tre årtier tilbage. Anklagerne gik på både tyveri og dokumentfalsk.

O’Callaghans forsvarsadvokat nævnte hans ludomani som noget, der burde have en formildende omstændighed, når staffen skulle gives.

Dommeren har nu udsat sagen, mens hun overvejer strafudmålingen.

Sponsoreret indhold