Nyheder6. marts 2023

Socialdemokratiet i katastrofemåling: Analytiker har ikke set noget lignende

Det halter med danskernes opbakning til Socialdemokratiet, som lige nu går voldsomt tilbage i meningsmålingerne
Statsminister Mette Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen
 Foto: Ritzau Scanpix

I den nyeste meningsmåling fra Voxmeter går Socialdemokratiet så meget tilbage, at instituttets analysedirektør, Anna Midtgaard Christensen, ikke erindrer at have set noget lignende.

I målingen står S til at få 18,6 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen.

Det er en tilbagegang på 8,9 procentpoint sammenlignet med valgresultatet 1. november, og det svarer til, at Socialdemokratiet går 17 mandater tilbage fra 50 til 33.

Tilbagegangen er så markant, at der ifølge Voxmeter kan være tale om en såkaldt outlier. Altså en måling, der ikke bekræftes af andre målinger.

- Det vil være mit gæt, men vi ved det jo ikke. Vi bliver klogere i næste uge, når vi ser den næste måling, siger Anna Midtgaard Christensen.

Størstedelen af tilbagegangen er sket over en uge. Sammenlignet med målingen fra ugen før ses der en tilbagegang på hele 5,4 procentpoint.

- Det, der er meget påfaldende, er, at Socialdemokratiet går 5,4 procent tilbage på en uge, og det ser vi meget, meget sjældent, siger Anna Midtgaard Christensen.

- Jeg kan ikke erindre, at jeg har set så stor en bevægelse på én uge, siger hun.

Måtte tjekke en ekstra gang

Den opsigtsvækkende måling betyder også, at Voxmeter har gennemgået tallene ekstra grundigt.

- Vi har tjekket data igennem på kryds og tværs, og vi har sikret os, at der ikke er fejl eller skævhed i data. Og det kan vi konstatere, at det er der ikke, siger Anna Midtgaard Christensen.

Uanset om målingen falder ved siden af, eller om tilbagegangen er reel, har der været meget blæst om Socialdemokratiet den seneste uge, hvor Folketinget endelig stemte for at afskaffe store bededag.

Desuden fremlagde SVM-regeringen torsdag i sidste uge et udspil til en reform af universitetsuddannelserne, som blandt andre de socialdemokratiske borgmestre fra de fire største byer var stærkt kritiske overfor.

- Vi kan jo ikke se, hvad der er reel tilbagegang, og hvad der er statistisk støj, siger Anna Midtgaard Christensen.

- Men vi ser typisk, når der sker et eller andet som får en effekt i meningsmålingerne, så sker det ikke fra den ene dag til den anden. Så er det som regel over en lidt længere periode.

Voxmeter nyeste politiske meningsmåling er baseret på telefoninterview med 1015 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Sponsoreret indhold