Nyheder5. juli 2023

Snyd med kvitteringer på Folkemøde: “Det er helt normalt”

Restauranter i Allinge er på kant med loven, når politikere, journalister og lobbyister i juni måned valfarter til Folkemødet. Det viser en rundringning, som 24syv har lavet.
Ikke alle vil stå ved, hvor mange øl de drikker under Folkemødet. 
Ikke alle vil stå ved, hvor mange øl de drikker under Folkemødet.
 Foto: Dan Mariegaard

Allinge på Bornholm er proppet med mennesker midt i juni måned, når politikere, lobbyister, mediefolk, erhvervslivet og organisationer indtager byen i forbindelse med det årlige folkemøde.

Her udveksler de meninger i debatter og måske over en kold øl mellem de mange planlagte arrangementer. Nok også flere øl, end papirsporet nogensinde vil vise.

Det er nemlig en udbredt praksis, at eksempelvis øl bliver noteret som sodavand på kvitteringerne. Det afslører en rundringning, som "Reporterne" på 24syv har lavet.

“Der har været hundrede af de der, det er helt normalt”

“Bare send kvitteringen på mail, så fjerner jeg det (øl red.) fra regningen”

Fem ud af syv restauranter i Allinge giver til programmet udtryk for, at de sagtens kan få regningerne til at se mere sobre ud, det skal bare aftales, inden frokosten bliver tastet ind i systemet.

– Man må selvfølgelig ikke skrive andet på en regning end det, der er købt. Hvis det er øl, så skal der ikke stå sodavand. Det overholder ikke momsbekendtgørelsens regler og er ulovligt, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

Formand: Virker fordækt

"Reporternes" rundringning viser, at der er stor villighed fra størstedelen af Allinges etablerede restauranter til at maskere deres gæsters regninger.

Men det er altså kun den ene del af problemet, forklarer Per Nikolaj Bukh.

– Når man indleverer bilag til en regnskabsafdeling, skal de være korrekte. Det er de ikke, hvis der står cola og vand, mens man har drukket øl og snaps. Så er det bilagsfusk, siger Per Nikolaj Bukh.

Formand for Transparency International, Jesper Olsen, er heller ikke begejstret for den tvivlsomme praksis. Særligt ikke, hvis den bliver brugt af de folkevalgte.

_ Når jeg hører sådan en historie, tænker jeg med det samme, hvad er det, vi ikke må vide? Det virker som om, der er nogen der er lidt for overfokuseret på aktindsigtsregler, siger han og uddyber:

– Hvis man har et problem med at oplyse, at man har drukket øl på andres regning, så er det nok en meget god indikator på, at den omgang skulle man have betalt selv.

Sponsoreret indhold