Nyheder 22. marts

Snuser til forbud: Regeringen vil forbyde nikotinposer med smag

Nikotinposer med smag kan blive forbudt. I hvert fald vil regeringen inden sommerferien tage fat på et forbud mod niktonposerne med smag
Regeringen vil inden sommerferien tage fat på et forbud mod nikotinposer, som børn helt ned til folkeskolen benytter sig af.
Regeringen vil inden sommerferien tage fat på et forbud mod nikotinposer, som børn helt ned til folkeskolen benytter sig af.
Foto: Shutterstock

De populære nikotinposer med smage som ananas, hyldeblomst, mango og mint kan være på vej ud af butikkerne, hvis det står til regeringen.

De første politiske skridt vil ifølge regeringens største parti snart blive taget hen imod et forbud af de vanedannende produkter.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Det er helt klart noget, vi skal have kigget på inden længe. Jeg forventer, at vi tager fat på det inden sommerferien. Nikotinprodukter skal ikke smage af slik, siger Mathilde Powers, forebyggelsesordfører for Socialdemokratiet til nyhedsprogrammet ‘Reporterne’ på 24syv.

Kan bane vej for kokain
I 2019 blev det forbudt i Danmark at sælge cigaretter med smag. Siden da er de hvide, snus-lignende nikotinposer med smag blevet særdeles populære blandt de unge.

- Tobaksindustrien fandt kynisk et hul i loven med de her tobakfri produkter med smag og flotte pakninger, der appellerer til børn. Så de har brugt et hul i loven til at blive ved med at gøre unge afhængige, siger Mathilde Powers.

Knap 13 procent af danske unge mellem 15 og 29 år bruger dagligt eller lejlighedsvist snus, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Og ifølge en ekspert viser studier på både dyr og mennesker, at der er grund til at være bekymret for de langvarige ændringer i hjernen, som kan ske, når unge bliver eksponeret for nikotin.

- Der sker nogle ændringer i hjernens belønningssystem, som skaber varige forandringer, og det kan øge risikoen for andre afhængigheder. Nikotin kan bane vejen for, at man bliver afhængig af kokain, alkohol eller opioider som voksen, siger Jesper Andreasen, som er professor i psykofarmakologi på Københavns Universitet.

Branche: Politikerne skal tænke sig om
Direktør i Nikotinbranchen Inger Schroll-Fleischer afviser, at producenterne har tilsat nikotinposer smage som mango, passion, hyldeblomst og ananas med henblik på at gøre produkterne mere attraktive for børn og unge.

- Det er forkert at skyde producenterne i skoene, at de appellerer til unge. Det har ikke ret meget hold i virkeligheden, siger hun.

Mens hun understreger, at det er et “stort problem”, at unge under 18 år har et nikotinforbrug, opfordrer hun politikerne til at tænke sig om, inden de indfører et forbud.

- Når man prøver at lovgive sig ud af, at børn og unge bruger nikotin, så rammer man også de voksne brugere af røgfri nikotinprodukter. Man rammer rygere, der synes, at det er svært at stoppe med at ryge og mindsker deres incitament, siger Inger Schroll-Fleischer.

Sponsoreret indhold