Nyheder2. maj 2023

Per Smidt Mortensen raser over små p-båse: Fik bøde fordi hans bil var for stor

Per Smidt Mortensen er ikke den eneste, der er blevet frustreret over, at parkering i de alt for små båse bliver dyre
Per Smidt Mortensen mener ikke, at han kunne have parkeret inden for p-båsen på nogen måde her på pladserne i baggården mellem Ny Banegårdsgade og Nordisk Films Biograf i det centrale Aarhus.
Per Smidt Mortensen mener ikke, at han kunne have parkeret inden for p-båsen på nogen måde her på pladserne i baggården mellem Ny Banegårdsgade og Nordisk Films Biograf i det centrale Aarhus.
 Foto: Privatfoto/ TV 2 Østjylland

Per Smidt Mortensen blev noget frustreret, da han kom ud til sin bil i Aarhus og så, at der lå en gul seddel i forruden.

Han havde gjort alt, hvad han kunne for at holde inde for stregerne - men p-båsen var simpelthen ikke stor nok til hans bil.

Det kostede ham 830 kroner.

- Jeg holder så langt inde, at hækken rører min bil. Mit dæk stritter så en lille smule uden for stregen, og så får jeg så en bøde, fortæller han til TV2 Østjylland.

Bøden er ifølge ham uretfærdig, da han ikke selv mener, at han kunne have gjort noget anderledes.

- Det bliver jeg faktisk ret frustreret over. Jeg kan godt forstå, at man får en bøde, hvis man ikke betaler, eller man holder fuldstændig vildt. Jeg kan ikke gøre det bedre, siger Per Smidt Mortensen.

Du overtræder reglerne, er det så ikke fair, at du får en bøde?

- Jo. Men jeg tænker også, at der må være nogle regler, der siger, at man skal kunne parkere en bil i de båse, der er her.

Per Smidt Mortensen er glad for det nye forslag - selvom han havde håbet håbet, at det var regler i stedet for anbefalinger.
Per Smidt Mortensen er glad for det nye forslag - selvom han havde håbet håbet, at det var regler i stedet for anbefalinger.
 Foto: TV2 Østjylland

Per Smidt Mortensen er langt fra den eneste, der oplevet at få bøder for at overtræde markeringerne i p-båse, hvor der ikke var plads til deres biler.

Da TV2 Østjylland snakker med ham, er der en bil, der modtager en bøde for en parkerings på præcis samme p-plads.

I søndags kunne TV2 Østjylland også fortælle om Emilie-Louise Berger fra Randers, der fik en bøde på samme vis som Per Smidt Mortensen.

- Det er et gentagende problem, at båsene ikke er store nok. Hvis man har børn i bilen, er det umuligt at komme ud, medmindre man holder lidt uden for båsen, sagde hun.

Emilie-Louise Berger lavede et opslag på Facebook, hvor flere skrev, at de havde haft problemer med samme p-plads.

Hun mener, at der bør laves faste regler for størrelsen på p-båse.

Emilie-Louise Berger fik en bøde for denne parkering ved Dytmærsken 9 i Randers.
Emilie-Louise Berger fik en bøde for denne parkering ved Dytmærsken 9 i Randers.
 Foto: Privatfoto/ TV 2 Østjylland

Den holdning deler de hos FDM, som varetager bilisternes interesser, og som i mange år har kæmpet for at p-båsene skal være større.

- I takt med at bilerne er blevet større, så opleves p-båsen som smallere, fordi der har den anbefaldede bredde ikke fulgt med tiden, hvis man kan sige det sådan, siger Dennis Lange, der er chefkonsulent for FDM.
Et forslag, der skal ændre anbefalingen til størrelsen på p-båse, så de bliver 10 centimeter bredere, er lige nu i høring.

- Det, vi udgiver, er anbefalinger til størrelsen på p-båse, det er ikke regler for, hvor store p-båsene skal være. Men afhængigt af, hvad høringsresultaterne viser, så kommer der reviderede anbefalinger omkring sommerferien, siger Per Holt Pedersen, der er afdelingsleder for Vejdirektoratet.

Det nye forslag vækker glæde i både Randers og Aarhus.

- Det lyder som et rigtig godt forslag, siger Per Smidt Mortensen.

- Jeg tænker, at det ville være en start. Der er en måde her, hvor man undgår at få de her uretfærdige bøder, siger Emilie-Louise Berger.

Svar fra Apcoa Faktaboks

TV2 Østjylland har mandag forelagt kritikken for Europark. Selskabet bag Europark, Apcoa, skriver i et skriftligt svar:

"I relation til spørgsmålene vedrørende parkeringsbåses størrelse, da kan vi oplyse, at det i reglen ikke er APCOA der fastlægger, har indflydelse på eller bestemmer disse, idet Apcoa ikke etablerer p-områder selv. APCOA administrerer for p-områdernes ejere, der i forbindelse med ejendommens byggetilladelse har etableret det antal p-båse der kræves for at opnå tilladelsen.

Det er korrekt, at mange p-båse i specielt ældre byggerier ikke er fuldt dimensioneret til moderne bilers størrelse. De er dimensioneret i henhold til de vejledninger der var på konstruktionstidspunktet. Dette kan være vanskeligt at ændre, idet bygningskonstruktioner med søjler umuliggør ændring p-båsens bredde. Derudover skal totalt antal p-båse fastholdes for at bygningen fortsat lever op til oprindelig byggetilladelse.

Nyere byggerier følger nuværende vejledninger for dimensioner.

Hvor p-båsens størrelse kan ændres, er det APCOA’s fokus at påvirke beslutning om at lave p-båse tilstrækkeligt store til moderne biler, idet størrelse på p-båsen er et af de primære parametre for en god parkeringsoplevelse. Som beskrevet, er det dog ikke APCOA der kan tage beslutning om parkeringsbåses størrelse."

Sponsoreret indhold