Nyheder8. december 2021

Slår fast: Menstruationsforstyrrelser er ikke bivirkning af vaccine

Lægemiddelstyrelsen har undersøgt 3900 indberetninger omhandlende menstruationsforstyrrelser og har ikke fundet sammenhæng mellem dem og coronavaccinen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20338378733768-1920x2111we.jpg

Der er ingen tegn, der tyder på, at cyklusændringer kan være en bivirkning ved coronavaccinerne.

Det fremgår af en meddelelse fra Lægemiddelstyrelsen, som giver en status på indberetninger om menstruationsforstyrrelser.

Statussen kommer, fordi både danske og internationale medier har berettet om, at relativt mange kvinder har oplevet menstruationsforstyrelser i tiden efter at have modtaget vaccinen.

Derfor har lægemiddelmyndighederne i Danmark og udlandet undersøgt, om forstyrrelserne kan være forårsaget af vaccinerne, men det er der altså ikke fundet dokumentation for.

3900 indbetninger - 2,2 millioner vaccineret

I perioden fra januar til midten af november har Lægemiddelstyrelsen modtaget omkring 3900 indberetninger omhandlende menstruationsforstyrrelser.

I den periode er omkring 2,2 millioner danske kvinder blevet vaccineret mod coronovirus.

Ud af de knap 4000 indberetninger har styrelsen vurderet, at 65 indberetninger har haft en karakter, der krævede nærmere vurdering.

Ingen grund til mistanke

De resterende indberetninger har hovedsageligt handlet om, at kvindernes menstruation er kommet nogle dage tidligere end ventet, eller at kvinder i og omkring overgangsalderen har oplevet afvigelser i deres cyklus.

- De bivirkningsindberetninger, vi har modtaget, giver ingen grund til at konkludere eller mistænke, at der kan være en sammenhæng med vaccinen.

- Der er ikke noget mønster i forhold til for eksempel symptomer, varighed eller alder hos kvinderne, og desuden er blødningsforstyrrelser så almindelige, at der meget vel kan være alle mulige andre årsager hos den enkelte, som spiller ind, siger Line Michan, der er enhedschef hos Lægemiddelstyrelsen.

Mulig forklaring

Lægemiddelstyrelsen har desuden kontaktet Dansk Selskab for Obstetrik Gynækologi, for at få en mulig forklaring på de mange indberetninger.

Og her har man faktisk et svar på, hvorfor flere kvinder oplever cyklusændringer.

- Menstruationsforstyrrelser er generelt hyppigt forekommende, især hos unge kvinder i den fødedygtige alder, samt kvinder, der nærmer sig overgangsalderen, og de kan sagtens opstå uden en underliggende medicinsk tilstand, siger formand Annemette Wildfang Lykkebo.

Hun fortæller derudover, at forstyrrelser er så almindelige, at når store dele af befolkningen modtager vaccinen, er det helt almindeligt nogle vil opleve forstyrrelser i sin menstruationscyklus.

- Generelt kan kvinderne således blot se tiden an – med mindre der er tale om blødning efter overgangsalderen, hvor vi anbefaler, at man bliver undersøgt, siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Ingen relation til fertelitet eller graviditet

Konklusionen af de mange indberetninger er den samme, som Lægemiddelstyrelsen kom frem til i august, da den første gang kommenterede på indberetninger af menstruationsforstyrrelser.

Lægemiddelstyrelsen understreger desuden, at de omtalte indberetninger vedrørende forstyrrelser i menstruationscyklus ikke relaterer sig til hverken fertilitet eller graviditet.

Sponsoreret indhold