Skoleelever kan fra næste skoleår droppe madpakken

I det kommende skoleår kan tusindvis af danske skoleelever lade madpakken blive derhjemme og i stedet få serveret frokost i skolen i en ny forsøgsordning.
Og der er stor interesse for at være med i forsøget.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fået tilmeldinger fra 77 kommuner og 57 frie grundskoler til forsøget med skolemad.
Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.
En af kommunerne er Aarhus, hvor der ifølge rådmand for børn og unge Thomas Medom er tilmeldt en række skoler.
Det gælder især skoler, hvor der ikke i forvejen er en form for madordning, som forældrene i dag betaler for, fortæller rådmanden.
- Jeg synes, at der er mange positive gevinster ved skolemad. Først og fremmest har mætte børn jo bare et bedre grundlag for at lære, for at trives og for at have et godt fagligt fællesskab.
- Der er faktisk ret meget viden om, at der er en hel del børn og unge, der ikke får ordentlig mad at spise i skolen, siger han.
Forsøgsordningen med skolemad i grundskolen kom på plads i forbindelse med årets finanslov, hvor der er afsat i alt 854 millioner kroner i perioden 2025-2028.
Ifølge ministeriet forventes det, at cirka 26.300 elever årligt vil kunne få skolemad i løbet af forsøgsperioden, der starter i skoleåret 2025/26.
Skolerne kan kun deltage med et klassetrin, medmindre det er en lille skole med under 50 elever i hver af de tre klassetrinsgrupper, skriver ministeriet i sin vejledning om forsøgsordningen.
Ordningen vil både rumme finansieret skolemad, hvor forældrene ikke skal betale for maden, og skolemad med delvis forældrebetaling.
Hvis der er flere interesserede skoler, som opfylder betingelserne, end der er midler til rådighed i puljen, vil der blive trukket lod blandt skolerne.
Den skal blandt andet tage hensyn til en balanceret geografisk fordeling.
Skoler, der udvælges til ordningen, vil få besked inden sommerferien.
Der er i alt 673.247 elever i grundskolen i Danmark ifølge Danmarks Statistik.