Nyheder30. april 2016

Skandalekongen fylder 70 år

Den svenske monark har gennem de sidste mange år været genstand for en opmærksomhed, han godt kunne have været foruden. Og populariteten er dalet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bb-947532.jpg
 Foto: All Over Press

Populariteten er kørt op og ned som en rutsjebane.

Og befolkningen i Sverige har gennem de seneste mange år ikke været særlig begejstrede for deres konge, Carl Gustaf.

I disse dage bliver han formentlig hyldet på behørig vis, fordi i dag runder 70 år. Men nogen yndlingskonge er han ikke ligefrem.

Kongen har i flere tilfælde udvist mangel på dømmekraft, og det har delt vandene blandt hans folk. Flere gange har målinger vist, at hans popularitet var meget langt nede.

Der har ligefrem været talt om, at han burde abdicere og overlade tronen til kronprinsesse Victoria, som de fleste svenskere er vilde med.

Den første store skandale, som kongen røg ind i, var, da han i 2004 var på officielt besøg i Brunei, hvor han roste den diktatoriske sultan for hans åbenhed.

https://imgix.seoghoer.dk/4.04265474.jpg
 (Foto: Charles Hammarsten/IBL)

Det vakte mildt sagt ballade hjemme i Sverige, da kongen under et besøg i Brunei roste den diktatoriske sultan. Og han måtte senere beklage (Foto: Charles Hammarsten/IBL)

Kongen lovpriste diktaturstaten, der tryner kvinder og politiske modstandere.

Det gjorde svenskerne så sure, at de mente, at man burde afskaffe monarkiet. Han fik dengang øgenavnet Kong Kvaj og måtte senere offentligt beklage sine udtalelser.

I sine unge dage var Carl Gustaf kendt som en sand playboy, der nedlagde kvinder på stribe. Det hed sig, at han bl.a. havde en fast elskerinde i Aarhus.

[node:aller-related-content]

https://imgix.seoghoer.dk/7.00928213.jpg
 (Foto: E-press Photo.com)

Flere gange er kongen afsløret som fartbølle. Bl.a. kørte han 250 km/t. på motorvejen mellem Helsingør og København. Og han har ofte overtrådt fartgrænserne i Sverige. Her giver han fingeren til en fotograf (Foto: E-pressphoto.com)

Knald på kongen
Han faldt en anelse til ro, da han blev forlovet med Silvia Sommerlath, som han den 19. juni 1976 blev gift med.

Alle troede, at ægteskabet var ren idyl. Man sagde om ham, at han var genert og uintelligent, men faktum var, at der i den grad var ”knald på kongen”.

Det kom frem for fem år siden, da han blev afsløret i en bog med titlen ”Carl XVI Gustaf – den modvillige monark”.

https://imgix.seoghoer.dk/8.14847071.jpg
 (Foto: Splash News)

Udadtil har kongen og dronning Silvia virket lykkelige. Men hun har haft sit hyr med at få ham til at holde sig på måtten. Det siges, at hun ligefrem holdt i en bil og holdt øje med ham, når han var i byen (Foto: Splash News)

Her kom det frem, at han havde hygget sig gevaldigt med kvinder – og kvindelige strippere. Han besøgte stripklubber, når han var til OL i udlandet – og han holdt hof på et hotel i Stockholm, hvor en stripper f.eks. blev betalt 10.000 kr. for at hoppe nøgen i et boblebad med kongen og hans venner.

Ved samme lejlighed kom det frem, at Carl Gustaf i årevis havde haft en fast elskerinde, nemlig sangerinden Camilla Henemark fra bandet Army of Lovers. Han blev så at sige taget med bukserne nede.

https://imgix.seoghoer.dk/aopd-00115350.jpg
 (Foto: Thomas Engström)

Sangerinden Camilla Henemark var i flere år kongens elskerinde. – Når kongen kaldte, så kom jeg. Han var charmerende, og jeg kunne ikke sige nej til ham, har hun siden fortalt (Foto: Thomas Engström)

Afsløringerne om strippere og elskerinden gjorde endnu en gang kongen meget upopulær. Og dronning Silvia var så rasende, at hun smed vielsesringen. Officielt hed det sig ganske vist, at hun havde ”klemt sin finger”.

Egentlig blev kronprinsesse Victoria en slags redning for kongen, da han var mest i modvind.

For da hun og prins Daniel for fire år siden fik prinsesse Estelle, fik det svenske folk andet at tænke på. Glæden over den nye prinsesse overskyggede alt andet – og kongen kunne slappe lidt af uden for søgelyset.

I dag hyldes han på 70-års fødselsdagen – og så bliver der nok ikke talt om skandaler. Men glemt er de ikke – svenskerne vil stadig hellere have Victoria på tronen.

https://imgix.seoghoer.dk/8.10994555.jpg
 (Foto: Splash News)

Kronprinsesse Victoria er svenskernes yndling, og da hun fødte prinsesse Estelle, fik kongen et tiltrængt pusterum væk fra søgelyset (Foto: Splash News)

Sponsoreret indhold