Nyheder4. februar 2022

Skal du i byen? Det skal du være opmærksom på

Første weekend uden restriktioner er også lig med en solid bytur. Men bare fordi restiktionerne er væk, betyder det ikke, at corona er
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20180219-120120-4-1920x1280we.jpg
 Arkivfoto: Flemming Bo Jensen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Nu sker det!

Første weekenden uden coronarestriktioner i lang tid står endelig for døren. Og første weekend ude retriktioner betyder også, at der med stor sandsynlighed bliver rigtig travlt på landets natklubber.

Men er corona en ting, som vi ikke skal bekymre os om, nu hvor der ikke længere er nogle restriktioner?

- Det afhænger af, hvor gammel man er, siger Viggo Andreasen, der er lektor og en del af PandemiX Centeret på Roskilde Universitet, til SE og HØR.

Han fortæller, at der er en stor forskel på, hvordan forskellige aldersgrupper ser på corona nu, mens der også er forskel på, hvor hårdt ramt de forskellige aldersgrupper bliver ved smitte.

- Hyppigheden af corona er meget højere ved de unge, end den er ved de ældre, og smitten løber blandt de unge. En stor del af forklaringen er, at de ældre holder sig væsentligt mere tilbage i, hvor meget de farer omkring. De er meget mere forsigtige. Konsekvensen ved at blive smittet kan være meget mere alvorlig i den aldersgruppe.

Som at se køer komme på græs

Anders Koch er overlæge med speciale i infektionsepidemiologi og forebyggelse ved Statens Serum Institut, og han mener bestemt, at man stadig skal være opmærksom på coronaepidemien.

- Når vi så åbner samfundet, som vi gør, så er det ligesom at se køerne komme på græs om foråret. De hopper og danser. Hvis man bare drøner ud i livet, så vil smittetallet stige, fordi den er så enormt smitsom den her variant.

- For nogle mennesker er det stadig en farlig sygdom. Den variant, der er altdominerende i Danmark, er mindre farlig end tidligere varianter, men samtidig ser vi stadig folk på hospitalerne, der er syge og dårlige af det, siger han til SE og HØR.

Han fortæller, at de hos Statens Serum Institut forventer, at tallene vil stige i dagene efter weekenden, fordi folk vil komme tættere på hinanden ude i byen.

pas på du ikke tager den med hjem

Derfor skal man også forberede sig på, at der er stor risiko for at blive smittet, hvis man skal i byen i weekenden. Det fortæller Viggo Andreasen.

- Budskabet til her gruppe mennesker er, hvis de skal hjem at besøge forældre eller bedsteforældre, så skal de sørge for, at der er gået en uges tid, efter at de har været til fest og tage to-tre hjemmetest i løbet af ugen, siger Viggo Andreasen, der også fortæller, at man stadig skal passe på med at bringe smitten videre til personer, hvor det et sygdomsforløb kan have større konsekvenser.

Selvom Anders Koch godt ved, at de unge nok ikke kommer til at tage mundbind og andre ting i brug på natklubberne, så opfordrer han alligevel til, at man lige er lidt opmærksom.

- Her støder idealet mod det reelle i virkeligheden. Jeg er godt klar over, at man ikke går på natklub og står med to meters afstand til andre mennesker. Det gør man selvfølgelig ikke, siger han.

- Hvis der nu står en og hoster og nyser, så kan det godt være, at man skal holde lidt afstand alligevel, og så skal man selvfølgelig ikke gå ud, hvis man har symptomer eller er testet positiv, siger han og opfordrer til, at man stadig bruger håndsprit til festen.

Risiko for at blive rigtig syg

Selvom de fleste unge klarer sig gennem et coronaforløb med meget milde symptomer, så kan sygdommen stadig ramme hårdt.

- Man skal gøre sig klar til, at der kan være en risiko for at blive rigtig syg. Det findes også blandt de unge, og det skal man bare lige vide. Det er ikke helt omkostningsfrit, siger Viggo Andreasen.

Udover at du stadig skal være opmærksom på coronasmitten, så skal du nok også pakke dig godt ind, hvis du skal i byen.

Selvom der dømt fuld hammer på genåbningen, er der også dømt kedeligt vejr i denne weekend, hvor der bliver blæst, regn og køligt.

Sponsoreret indhold