Nyheder12. marts 2024 (opd. 12. marts 2024)

Skæbnevalg i dag: Trump er tættere på Det Hvide Hus

Donald Trump står på tærsklen til at blive Republikanernes præsidentkandidat efter primærvalget i Georgia. Med med ingen modstandere tilbage er hans nominering næsten garanteret, selvom han kæmper med adskilige retssager
Meget kan man sige om Trump - også at han er myreflittig, når det gælder om at få opmærksomheden.
Meget kan man sige om Trump - også at han er myreflittig, når det gælder om at få opmærksomheden.
 Foto: Alyssa Pointer/Reuters/Ritzau Scanpix

USA's tidligere præsident Donald Trump kan tirsdag matematisk sikre sig nomineringen som Republikanernes præsidentkandidat, når der er primærvalg i blandt andet Georgia.

Ved Super Tuesday i sidste uge tromlede Trump sin eneste tilbageværende modstander, tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, der senere har trukket sig.

Tirsdag er der i alt 161 republikanske delegerede på spil, og Trump mangler mindre end 140 delegerede for at blive Republikanernes kandidat.

Der er dog ingen, der længere stiller op mod Trump, hvorfor hans nominering er så godt som sikker.

Georgia er en vigtig svingstat. Det er også i denne stat, at den tidligere præsident er tiltalt for at forsøge at manipulere resultatet af præsidentvalget i 2020.

Delstaten har i mange år stemt republikansk, men det er nu en af de delstater, der anses for afgørende for kandidater, der gerne vil indtage Det Hvide Hus.

Et nyligt drab på en sygeplejerskestuderende har rystet delstaten. Det var angiveligt en udokumenteret migrant, der stod bag drabet.

Trump sagde ved et vælgermøde i weekenden, at den nuværende præsident, Joe Biden, har mistet kontrollen med migrationen.

- Laken Riley (den dræbte sygeplejerskestuderende, red.) ville være i live i dag, hvis Joe Biden ikke bevist og ondskabsfuldt havde svækket USA's grænser, sagde den tidligere præsident i weekenden.

Tirsdagens primærvalg kommer til at sætte fokus forsøg på at omstøde præsidentvalget i 2020 i Georgia. Han tabte med mindre end 12.000 stemmer til Biden i delstaten.

Trump er tiltalt i fire sager og skal altså håndtere både en valgkamp og adskillige retssager i dette valgår.

Tirsdag skal han fokusere på at vinde primærvalg i Georgia, Washington og Mississippi samt caucus i Hawaii.

På den demokratiske side er Joe Biden på stemmesedlen i tre delstater - Georgia, Mississippi og Washington - samt Nordmarianerne, som er et område i Stillehavet, der tilhører USA.

Biden har ingen seriøse modstandere og ventes derfor med al sandsynlighed at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Sponsoreret indhold