Nyheder 10. marts 2014

Simi Jan frygtede kræft-diagnose

Udenrigskorrespondenten taler ud om sygdomsforløb
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten MejneckeEfter en diagnose og to operationer føler TV 2s udenrigskorrespondent sig heldig. Både fordi de voldsomme mavesmerter viste sig ikke at være kræft, men også fordi hun er dansk og har adgang til det danske sundhedssystem og ikke en afghansk kvinde

I forbindelse med Tatchers begravelse og terrorbomberne ved Boston Maraton skulle TV2s udenrigskorrespondent Simi Jan have rapporteret hjem til danskerne. Men på grund af voldsomme mavesmerter blev hun kaldt hjem til Danmark i stedet.

Egentlig havde hun i mange år haft de voldsomme smerter, men i dagene omkring de to begivenheder blev de så voldsomme, at hendes chef beordrede hende hjem. Her blev hun akut opereret, og hun kan nu forklare de voldsomme smerter med diagnosen endometriose, der er en smertefuld kroniks sygdom, der rammer 10 af alle danske kvinder, og som oftest tolkes som voldsomme menstruationssmerter.

Begge Lykke Friis' forældre er ramt af demens. På søndag.dk fortæller hun om sin angst for også at blive ramt af samme demenssygdom


Simi Jan tager her en slapper fra verdens brændpunkter (Foto: Birger Storm)

Jeg har ladet batterierne op igen
I dag er Simi Jan klar igen, som hun selv udtrykker det.
Ud over den akutte operation, blev hun opereret én gang til. Var sygemeldt i 14 dage. Og ellers har hun haft:

- … en lidt stille periode, hvor jeg har fået ladet batterierne op igen og prøvet at fortælle mig selv, at det er nu, jeg skal tage mig af mig selv og huske at tage mit helbred alvorligt, fortæller hun til SØNDAG.

- Og hør så lige her. Det kunne have været meget værre. Det kunne have været cancer. Jeg kunne have været nødt til at få fjernet både livmoder og æggestokke, siger hun.

Ibi Støving: Jeg har været død i to minutter og døden nær to gange. På søndag.dk fortæller Ibi Støving den dramatiske historie

Jeg har været vildt ked af det
Og selv om Simi Jan er taknemmelig for, at det ikke var kræft, så har hun da været ked af det.

- Jeg har været helt vildt ked af det. Men jeg er endt med at forstå, at jeg er privilegeret, at det er blevet opdaget nu, og at det ikke var dødeligt. Og når jeg så står derude i verden, hvor det rigtigt brænder på, så ved jeg også, at jeg ikke skal pive. Og så føler jeg mig klar igen, siger Simi Jan.

Tv-vært Katrine Hertz Mortensen fik angstanfald efter sin mors død. På søndag.dk fortæller hun, hvordan hun kom ud af sin angst

Og ligesom hun er taknemmelig for, at de voldsomme mavesmerter ikke viste sig at være kræft, er hun også taknemmelig for at bo i et land med et velfungerende sundhedssystem.

- Som en af mine afghanske venner sagde: Simi, du er heldig, at du bor i Danmark, hvor du kan få behandling for det. Og det er fuldstændig rigtigt. Hvis jeg havde været en afghansk kvinde, ville folk ikke engang vide, hvad det var. Den eneste dom, jeg havde fået, var, at jeg ikke var værdig til at blive gift med nogen, fordi jeg led af en eller anden sygdom, siger Simi Jan.


Sponsoreret indhold