Nyheder25. oktober 2023

Siden tirsdag aften: 700 jordskælv på Island

Siden tirsdag aften er der registreret 700 jordskælv på Island
Siden tirsdag aften er der registreret 700 jordskælv på Island.
Siden tirsdag aften er der registreret 700 jordskælv på Island.
 Foto: Scanpix DenmarkHalldor Kolbeins/AFP/Ritzau Scanpix

Siden tirsdag aften er omkring 700 jordskælv blevet registreret af Islands meteorologiske kontor. Det skriver mediet Icelandmonitor.

Jordskælvene er sket på halvøen Reykjanes, og et af dem - der ramte onsdag morgen nær fiskerbyen Grindavík - havde en størrelse på 4,5, rapporteres det.

Ifølge mediet kunne dette jordskælv mærkes i Grindavík, i hele regionen Suðurnes og også i området omkring hovedstaden, Reykjavik. Få timer inden var et andet jordskælv, med en størrelse på 3,9, blevet registreret i samme område.

Dette var bølgens to største.

Jordskælv i Island er en regelmæssig begivenhed. Reykjanes-området har tre gange over de seneste tre år oplevet bølger af jordskælv, som er blevet fulgt op med vulkanudbrud, skriver nyhedsbureauet dpa.

Den danske vulkanolog Rikke Pedersen, som er administrationschef i Nordisk vulkanologisk institut, forklarer, at de to største jordskælv er bemærkelsesværdige - men at bølgen ikke er en overraskelse.

- Det er forhøjet seismisk aktivitet, men det er ikke 700 jordskælv, man kan mærke. To af dem kunne man mærke, resten bliver opdaget, fordi vi har så tæt et seismisk netværk, siger hun til Ritzau.

Siden 2020 har området set flere af denne slags episoder med forhøjet aktivitet.

- Lige nu er der en seismisk sværm i gang. Det kan dø ned nu, eller det kan fortsætte. Det kan vi ikke spå om.

Ligeledes er det uklart, om det seneste døgns aktivitet vil føre til et vulkanudbrud, siger Rikke Pedersen.

- For hver dag der går med den her seismiske sværm, går vi mod det næste vulkanudbrud. Men om det kommer til at ske inden for den næste uge eller de næste måneder, kan vi ikke sige noget om. Men vi nærmer os det næste udbrud.

Ifølge Icelandmonitor skriver det meteorologiske kontor i en pressemeddelelse, at der fortsat er jordskælvs-aktivitet i området.

- Og det er ikke umuligt, at rystelser af samme størrelsesorden som i morges vil forekomme igen. Sidste gang, der blev målt rystelser af lignende størrelse på Reykjanes-halvøen, var i juli i år, lyder det ifølge mediet.

I juli i år gik en vulkan i området Litli-Hrútur på Reykjanes-halvøen - cirka 30 kilometer sydvest for Reykjavik - i udbrud. Det stod på i flere uger, men det satte ikke områdernes befolkning i fare.

Island oplevede i april 2010 et vulkanudbrud, der lammede store dele af flytrafikken i Europa, da vulkanen sendte askeskyer flere kilometer op i luften over et meget stort område.

Sponsoreret indhold