Nyheder9. marts 2024

SF med reform: Skal arbejde mindre, når livet gør ondt

Ved særlige familiære omstændigheder skal medlemmer af a-kasser have ret til nedsat tid, foreslår SF i udspil
I forbindelse med SF's landsmøde i weekenden fremlægger partiet og formand Pia Olsen Dyhr et forslag til en arbejdstidsreform.
I forbindelse med SF's landsmøde i weekenden fremlægger partiet og formand Pia Olsen Dyhr et forslag til en arbejdstidsreform.
 Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Med et forslag om en arbejdstidsreform stempler SF nu ind i den omstridte og længerevarende debat om borgernes arbejdstid.

Det sker op til partiets landsmøde, der afholdes lørdag og søndag i Kolding.

SF-formand Pia Olsen Dyhr tror ikke, at unge "vil finde sig" i den måde hendes generation har håndteret arbejdslivet – hvor "vi bare tænker, at vi må arbejde og så finde ud af alt det andet".

– Hvis vi vil have et arbejdsmarked, der hænger sammen på den lange bane, er vi også nødt til at tænke det ind i vores arbejdsmarkedsmodel, siger Pia Olsen Dyhr.

Hvor Socialdemokratiet opfordrer til ikke at gå ned i arbejdstid, vil SF indrette arbejdsmarkedet mere fleksibelt.

SF vil udvide a-kasserne med et tillæg, som partiet kalder en arbejdslivsforsikring.

Konkret skal lønmodtagere, der er medlem af en a-kasse, have mulighed for at gå ned i tid, når "særlige omstændinger lægger pres på familielivet".

De særlige omstændigheder er, hvis ens barn mistrives i skolen, der er psykisk lidelse eller alvorlig fysisk sygdom i nær familie eller ved fertilitetsbehandling, foreslår SF.

Det kan skabe "fleksibilitet i de perioder, hvor det ikke kan hænge sammen", mener Pia Olsen Dyhr.

– Det her er vores indspark til noget, jeg faktisk mener, er et samfundsproblem, siger hun.

SF-formanden henviser til et studie fra november 2023 fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Her estimeres det, at 61,9 millioner arbejdstimer om året går tabt på arbejdspladser, fordi medarbejderes sygemeldinger kan sættes i forbindelse med stress. Det svarer til omkring 37.000 fuldtidspersoner.

Pia Olsen Dyhr slår flere gange fast, at hun anerkender regeringens præmis om, at der kommer til at være brug for alle kræfter på arbejdsmarkedet i fremtiden.

– Men hvis vi ikke løser det her problem, så tror jeg faktisk, vi får færre hænder.

Til arbejdstidsreformen foreslår SF at afsætte to milliarder kroner, der skal finansiere udgifter til ydelsen og tabte skatteindtægter.

Partiet vurderer, at med en ramme på de to milliarder kroner, vil omkring 60.000 medlemmer af en a-kasse kunne bruge ordningen hvert år med mulighed for at gå ned på 22 timer om ugen i en periode på fem måneder.

Over to millioner personer i Danmark er medlem af en a-kasse.

Sponsoreret indhold