Nyheder 16. januar

Seks måneder kan blive til et helt år: Astronauter er fanget i rummet

På Den Internationale Rumstation (ISS) sidder mandskabet nu fanget i kredsløb om jorden, efter en ganske lille meteoroid ramte i december
Foto: NASA
Foto: NASA

Folkene ombord på det russiske rumfartøj Soyuz MS-22 har siddet fast i kredsløb omkring Jorden siden de i december blev ramt af en mikroskopisk meteoroid.

Det skriver The Guradian ifølge Videnskab.dk.

Det russiske rumagentur Roscosmos har derfor nu planer om at opsende et redningsfartøj, som skal komme det nødstedte mandskab til undsætning.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Et lille sandkorn volder stor skade

Hele årsagen til den specielle – og for manges vedkommende mareridtsagtige – situation skal findes helt nede i de små detaljer.

Det er nemlig en mikro-meteoroid, som er synderen. Det lille objekt, som ikke er større end et sandkorn,  efterlod tilbage i december et 1 millimeter bredt hul i Soyuz MS-22, så fartøjet begyndte at lække kølervæske i rummet. 

Og det er altså denne lækage, der har haft store konsekvenser for temperaturen i kabinen. Den er steget i sådan en grad, at fartøjet er ubrugeligt.

Alt dette efterlader nu kun en SpaceX-kapsel med plads til fire personer, og altså ikke plads til at fragte de syv ombordværende astronauter tilbage til Jorden.

Kan have konsekvenser for Andreas Mogensen 

Roscosmos har valgt at fremskynde opsendelsen af Soyuz MS-23, der oprindeligt skulle opsendes i marts, til den 20. februar for at hente de tre mænd til Jorden.

Det er dog endnu uklart, hvornår mandskabet sætter deres ben på Jorden igen.

Ifølge den danske astronaut Andreas Mogensen, som selv står overfor et snarligt rumeventyr, viser rumdramaet med al tydelighed, hvor foranderligt rumfart kan være.

– Hvad der har af betydning for mig og min mission er stadig lidt uklart. Dragon rumskibet med Crew-6 skulle have været opsendt den 19. februar, men datoen bliver sandsynligvis ændret, så opsendelsen ikke falder oven i Soyuz opsendelsen. Hvor meget datoen bliver ændret, regner jeg med at NASA melder ud om en uge eller to, skriver han i et facebookopslag. 

Sponsoreret indhold