Nyheder3. januar 2015

Se billederne: De kendte sagde farvel til 'Frk. Jørgensen'

Skuespillere og familie sagde et sidste farvel til Vera Gebuhr
Af af

Se billederne: De kendte sagde farvel til 'Frk. Jørgensen'



I dag sagde familie, venner og kolleger et sidste farvel til Vera Gebuhr, der sov ind 22. december i en alder af 98 år.

Omkring 60-70 af skuespillerindens nærmeste venner og familie havde fundet vej til Jægersborg Kirke nord for København, hvorfra Vera Gebuhr blev begravet kl. 13.00.

Blandt gæsterne var Kirsten Olesen, Lise Nørgaard, Preben Kristensen, Sonja Oppenhagen og Joen Bille, der alle ankom til kirken kort før kl. 13.00 med store bårebuketter under armene.

Skuespillerinden havde ønsket, at et Shakespeare-stykke blev læst højt i kirken, og der blev også sunget en række salmer; blandt andet 'I østen stiger solen op', 'En rose så jeg skyde' samt ' Se, nu stiger solen af havets skød'.

Du kan se billeder af gæsterne, der ankommer til kirken, nederst i denne artikel.

LÆS OGSÅ: Matador-skuespiller død

De fleste husker nok den populære skuespillerinde for rollen som den lettere nervøst anlagte frøken Jørgensen i Matador, som blev hendes folkelige gennembrud.

Men skuespillerindens karriere stoppede ikke dér. Hun fortsatte længe efter, og så sent som i 2004 spillede hun hovedrollen som Asta i filmen 'Afgrunden'.

Tre uger før sin død var Vera Gebuhr med, da Skuespillerforeningen af 1879 uddelte legater til forskellige skuespillere. Her modtog Vera Gebuhr 20.000 kroner, som hun takkede for med en tale for forsamlingen fra sin kørestol:

- Det er svært at blive gammel, men man lærer, hvad der har værd i livet, sagde den nu afdøde skuespiller, der sad i kørestol på grund af nervebetændelse i benene.

Selv gav hun flere gange udtryk for, at hun var glad for, at det var benene og ikke hovedet, der havde problemer. Flere gange gav hun også udtryk for, at hun ønskede at dø med værdighed.

Det skete blandt andet, da hun blev interviewet af BILLED-BLADET i anledning af sin 95 års fødselsdag:

- Men jeg ønsker altså ikke at blive 100 år. Nej og never. Nu ved ingen jo, hvordan det ender, men jeg kunne godt ønske mig at sidde lige så stille her i min stol og dø. Hvad der skal ske med mig bagefter, er jeg fuldstændig ligeglad med. De kan gøre med mig, hvad de vil. Jeg har været gift med to ateister og kan kun sige, at jeg glæder mig til dét, der absolut ikke sker, sagde Vera Gebuhr dengang til ugebladet.

I 1999 modtog Vera Gebuhr Preben Neergaards hæderslegat.

Sponsoreret indhold