Nyheder 6. august (opd. 6. august)

SAS ånder lettet op: Kæmpe flertal

Piloterne har netop sagt ja til deres nye overenskomst - dermed er risikoen for en ny strejke væk

93 procent af piloterne har stemt ja til den nye overenskomst med SAS. Også selvom den betyder længere arbejdsdage og lavere løn. 

Det oplyste deres fagforening Dansk Pilotforening, der er en del af Dansk Metal, for kort tid siden i en pressemeddelelse.

SAS: - Meget glade

På vegne af SAS udtaler pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji:

- Vi er meget glade og ser frem til at fortsætte vores igangværende Chapter 11-proces og vores arbejde for at sikre et stærkt og bæredygtigt flyselskab i mange år fremover.

- Det positive resultat af afstemningen vil hjælpe SAS med at tiltrække langsigtede investorer, mens vi gennemgår Chapter 11-processen og arbejder videre med SAS Forward-planen.

Der er et solidt flertal bag beslutningen, da hele 89 procent af de stemmeberettigede piloter i Danmark har stemt.

Også piloterne i Sverige og Norge har sagt ja til aftalen.

Det var efter måneders tovtrækkeri, at SAS og de strejkende piloter i SAS Pilot Group endelig nåede til enighed om en overenskomst den 19. juli.

Det var med til at afslutte to ugers strejke.

Ekspert: Umådeligt dyrt ja

Det er mildest talt rigtig godt nyt for luftfartsselskabet SAS, at piloterne har sagt rungende ja til en ny overenskomst.

Faktisk havde det været på nippet til en katastrofe, hvis afstemningen var faldet anderledes ud, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Det her har været et umådeligt dyrt ja at få for SAS. Det har formentligt kostet 1,5 milliarder kroner, og derudover står man nu med en kundegruppe, som man skal begynde at genopbygge tilliden hos.

Det var efter måneders besværlige og langvarige forhandlinger, at SAS og de strejkende piloter i SAS Pilot Group endelig nåede til enighed om en overenskomst den 19. juli.

Det var med til at afslutte to ugers strejke. Som følge af strejken blev 3700 flyafgange aflyst. Det berørte i alt 380.000 passagerer.

Med den nye overenskomst har piloterne sagt ja til at gå omkring 25 procent ned i løn og op i arbejdstid.

Men på trods af det er SAS fortsat i store økonomiske problemer og arbejder på at få gennemført en redningsplan, der hedder SAS Forward. Planen skal give årlige besparelser i milliardklassen.

En del af redningsplanen er den nye overenskomstaftale med piloterne.

- Man skal stadig huske, at overenskomsten stadig kun er én puslespilsbrik ud af mange, som skal lægges, siger Jacob Pedersen.

Sponsoreret indhold