Nyheder28. december 2023 (opd. 28. december 2023)

Salget af vinylplader stikker af: Har ikke været højere siden 1990

Salget er på et år steget med knap 12 procent til 5,9 millioner solgte plader i Storbritannien
Nicole Mays, owner of Vinyl Heaven, in her store on Tuesday, April 11, 2023, in Dickinson, Texas. (Elizabeth Conley/Houston Chronicle via AP)
Salget af vinylplader i Storbritannien har ikke været højere siden 1990, og alt tyder på, at genopblomstringen for det fysiske musikmedie vil fortsætte.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Salget af vinylplader i Storbritannien har ikke været højere siden 1990, og alt tyder på, at genopblomstringen for det fysiske musikmedie vil vare ved.

Det oplyser brancheorganisationen British Phonographic Industry ifølge BBC.

Salget er på et år steget med knap 12 procent til 5,9 millioner solgte plader.

Det er 16. år i træk, at salget er steget.

Vinylplader kendes som LP'er, og de to bedst sælgende i år er Taylor Swifts "1989" og Rolling Stones' "Hackney Diamonds".

Fire ud af fem indspillede musiknumre lyttes til via streaming. Men vinylen har gjort et meget stort comeback. Pladens tilhængere mener, at LP'erne både har større samlerværdi og en bedre lyd.

Stærkt medvirkende til succesen er også, at der bliver flere pladeforretninger. Blandt andet er den berømte plade- og musikforretning HMV genopstået i november på den berømte handelsgade Oxford Street i London.

LP'ernes storhedstid var i 1960'erne og 1970'erne, da rock- og beatbølgen skyllede ind over store dele af verden med navne som The Beatles og - ja, Rolling Stones.

På den aktuelle britiske liste over de 10 mest solgte vinylplader er udgivelser med Ed Sheeran, Lewis Capaldi og Lana Del Rey.

På listen er også ældre albums. Heriblandt Fleetwood Macs "Rumours" og Pink Floyds "Dark Side of The Moon" i liveudgaven fra Wembley i 1974.

Som en krølle på historien, så går det også fremad med musik på kassettebånd efter nærmest at være en uddød ting i slut 1990'erne.

CD'erne er der også stadig i det britiske. Nedturen flader gradvist ud og er endt med 11 millioner eksemplarer i 2023.

Sponsoreret indhold