Nyheder23. december 2023

Sådan undgår du at sidde på tønden dagen efter julemiddagen

Et af rådene handler om at koge risengrøden færdig under dynen
Fødevarestyrelsens råd til julemiddagen
Hvis du følger en række gode råd, kan du være heldig at være fri for maveonde over julen.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Denne artikel blev første gang bragt 21. december 2022.

Julestress kan hurtigt få dig til at tabe hovedet, men når du står over sovsegryderne, er det altså vigtigt at holde hovedet koldt.

For hvis du vil undgå, at du selv eller dine middagsgæster ender på tønden efter at have en indtaget en julemiddag, der sikkert smagte udsøgt, så er der altså nogle ting, du skal være særligt opmærksom på.

Derfor deler Fødevarestyrelsendelt gode råd til madlavningen.

– Hvert år bliver mange syge af den mad, de spiser i december. Formentlig fordi de glemmer de basale hygiejneråd, når de har travlt med at lave mad til deres gæster, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.

– Én af de klassiske fejl er, at risengrøden får lov at stå og lumre for længe under dynen, og at den lune ret ikke bliver varmet ordentligt igennem, inden den kommer på bordet. Dermed bliver maden et slaraffenland for de bakterier og virus, som kan give både opkast og diarré, siger hun.

Det gælder også, når du opbevarer dine syltede madvarer.

For måske du er vant til at servere rødkålen i mormors gamle krystalskåle, men det er en god idé at tænke sig om inden.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der et meget højt indhold af bly i krystal, og det sundhedsskadelige metal kan derfor ende med at trænge ind i maden, hvis det opbevares for længe.

Det samme gælder, hvis du bruger sølvpapir, for det "kan frigive aluminium til maden, hvis den ligger sammen med rødkål, syltede rødbeder og anden sur mad natten over."

– Det er ganske få ting, der skal til for at undgå både maveonde og uønskede kemiske stoffer i maden, slutter Bente Holst, der håber, at danskerne vil følge rådene.

Tre god råd

  1. Lad maksimalt risengrøden stå under dynen i én time – og spis den enten med det samme eller sæt den på køl til senere brug.
  2. Opbevar sure fødevarer som rødkål og syltede rødbeder i porcelænsskåle eller plastbeholdere, hvis de skal stå i køleskabet natten over.
  3. Servér retterne rygende varme og sæt rester hurtigt på køl.

Sponsoreret indhold