Nyheder22. november 2023

Sådan skal Andreas Mogensen holde jul i rummet: – Har ønsket fri

Det bliver en stille og rolig jul for Andreas Mogensen på Den Internationale Rumstation. Det håber han i hvert fald. Han har nemlig bedt om fri
Andreas Mogensen kommer ikke til at holde jul på Jorden. I stedet kommer til at foregå på Den Internationale Rumstation.
Andreas Mogensen kommer ikke til at holde jul på Jorden. I stedet kommer til at foregå på Den Internationale Rumstation.
 Foto: European Space Agency/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Andreas Mogensen håber, at han ikke får en alt for travl jul i rummet.

Han har nemlig ønsket sig at holde fri den 24. december.

Det kunne den danske astronaut fortælle onsdag, da han var direkte igennem fra Den Internationale Rumstation (ISS).

– Vi har fået lov til at få fire fridage mens vi er her. Og så håber vi ikke, der er noget vigtigt at lave den aften, siger Andreas Mogensen.

Den danske astronaut var live, i forbindelse med at fem danske børn har fået mulighed for at stille ham spørgsmål i rummet. Børnene er mellem otte og ti år, og der er børn fra både Jylland og Sjælland.

– Vi skal spise sammen, kigge ud ad vinduet og tale med vores familier og venner, fortæller Andreas Mogensen til spørgsmålet om, hvordan han skal fejre juleaften på rumstationen.

Mens den danske astronaut svæver i kredsløb om jorden 400 kilometer væk, befandt børnene sig mere jordnært i Tivoli i København.

Fra den gamle have kunne de fremmødte følge opkaldet via en storskærm i forlystelsesparken.

Arrangementet er en del af podcasten "Tivolis Store Rumskole". Podcasten gik i luften, da Andreas Mogensen blev sendt ud på sin rummission.

Børn fra hele landet har haft mulighed for at stille spørgsmål til podcastens brevkasse. Derefter har redaktionen bag udvalgt nogle spørgsmål, som de fem børn fik lov til at stille astronauten.

Men det var ikke kun, hvordan den danske astronaut mon skal fejre jul, der fyldte hos børnene.

Der var også plads til de mere eftertænksomme spørgsmål, som da en pige spurgte: "Hvad kan vi børn gøre for at gøre planeten bedre?".

– Det bedste, I kan gøre, er sikkert at læse naturvidenskab eller teknik. Jeg tror generelt, at det er meget vigtigt for fremtiden, og det er sådan, vi vil finde mange af fremtidens løsninger, lyder svaret fra Andreas Mogensen.

– Så det vil jeg meget opfordre jer til at læse, fortsætter han.

Den 26. august 2023 blev den danske astronaut Andreas Mogensen sendt på mission til Den Internationale Rumstation.

Det er astronautens anden rummission. Missionen hedder Huginn, og denne gang skal Andreas opholde sig på rumstationen i seks måneder.

Andreas Mogensen er den første danske astronaut. I 2015 var han på et otte dages ophold på Den Internationale Rumstation.

Sponsoreret indhold