Nyheder 25. april 2018

Sådan reagerede Peter Madsen på dommen

Der faldt i dag afgørelse i sagen mod 47-årige Peter Madsen
(Foto: Deadlinepress.dk)

"Thi kendes for ret", startede dommer Anette Burkø, der sammen med to domsmænd i dag afsagde dom i den spektakulære Ubådssag.

47-årige Peter Madsen blev idømt fængsel på livstid.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Se dommer Anette Burkø læse dommen op - artiklen fortsætter under videoen:

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

Dommer og domsmænd var enige i dommen.

Derudover skal Peter Madsen betale sagens omkostninger herunder 220.000 kr. til sin beskikkede forsvarsadvokat og 120.000 kr. i erstatning til Kim Walls kæreste.

- Retten finder det bevist, at Peter Madsen har dræbt Kim Wall, lød det i dommerens begrundelse for afgørelsen.

- Der er tale om et planlagt drab på en kvinde, som arbejdede som journalist, og som tilfældigt var blevet inviteret ud på en ubådstur, sagde dommeren som begrundelse for livtidsstraffen.

Peter Madsen så ifølge SE og HØRs udsendte yderst opgivende og ked af det ud, da dommeren afsagde sin dom.

Peter Madsen og hans forsvarsadvokat Betina Hald Engmark ankede med det samme dommen til landsretten.

Anklagemyndigheden opfordrede retten til at idømme raketmageren livstidsfængsel og appellerede til, at han blev idømt forvaring, hvis dette ikke blev opfyldt.

Forsvaret ville have Peter Madsen frikendt for drab og udelukkende dømt for usømmelig omgang med, som han har tilstået.

Peter Madsen sejlede 10. august ud med den 30-årige svenske journalist Kim Wall, som skulle lave et interview med ubådsmageren i forbindelse med det danske rumkapløb.

Rumkapløbet var imidlertidigt blev aflyst fra Peter Madsens side få dage forinden. Han skulle have været til Bornholm for at sende en raket op samtidig med konkurrenterne Copenhagen Suborbitals, men Madsens tur blev aflyst. Formentlig på grund af økonomiske vanskeligheder.

Fredag 11. august var Peter Madsen, Kim Wall og ubåden UC3 Nautilus blevet efterlyst, da Peter Madsen blev reddet i land af en sejlbåd, efter ubåden sank. Peter Madsen har senere indrømmet, at han sank ubåden med vilje.

Han sagde i første omgang, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen aftenen før. Senere fortalte han politiet, at Kim Wall havde fået ubådens luge i hovedet, og at han havde begravet hende til søs.

Først da hendes hoved blev fundet, ændrede Peter Madsen igen forklaring og sagde, at hun var død af, hvad han troede var, en kulilteforgiftning.

I løbet af de 12 retsdage er det ikke blevet slået fast, hvordan Kim Wall er død, og flere eksperter vurderer, at det ikke kan udelukkes, at hun er død som følge af en forgiftning.

Kim Wall havde flere stik på kroppen, heriblandt ti stik- og snitlæsioner i underlivet. Peter Madsen forklarede i retten, at han havde stukket i hende, så hendes lig ville falde til bunds på havet. Anklagerens teori var, at der lå et seksuelt motiv bag.

Obduktionsrapporten kunne ikke slå fast, om stikkene var pådraget før eller efter dødens indtræden. Konklusionen blev, at det er sket omkring dødens indtræden - altså umiddelbart inden eller umiddelbart efter. Det stemte dog ikke overens med Madsen forklaring om, at der gået flere timer fra hun døde, til han stak i hende.

Peter Madsen erkendte efter fundet af Kim Walls ligdele, at han har parteret hende, inden han satte metalrør fast til ligdelene og smed dem i havet.

En stor del af anklagerens bevisførelse gik også ud på at tegne et billede af Peter Madsen ekstreme seksuelle præferencer. Der blev blandt andet vist såkaldte snuff-videoer i retten, som var fundet på Peter Madsen harddisk.

Dommer og domsmænd var enige i dommen. De lægger blandt andet vægt på, at han havde inviteret flere kvinder med ned i sin ubåd.

De lægger også vægt på, at han har interesseret sig for lemlæstelse og kvindedrab.

- Retten finder, at tiltalte ikke har givet nogen troværdig forklaring på, hvorfor han havde de her ting med ned i ubåden, sagde dommeren som begrundelse.

Retten lægger også vægt på, at han har ændret forklaring flere gange. Retten mener ikke, at han havde grund til at ændre forklaring. De finder det ikke troværdigt, at han ville skåne familien og slet ikke, når han efterfølgende parterede hende.

Retten finder hans forklaring om, at han lukkede lugen og Kim Walls død utroværdig. Retten lægger også vægt på, at han har sendt en sms til sin kone, kort efter han har slået Kim Wall ihjel.

Retten vurderer, at han har brugt stropperne i ubåden til at fastbinde Kim Wall.

Retten har lagt vægt på, at Peter Madsen ikke er kommet med en rimelig forklaring på, hvorfor stropperne var skåret i stykker og smidt i havet.

Sponsoreret indhold