Nyheder27. marts 2024 (opd. 27. marts 2024)

Sådan lykkedes det 46-årig at få kniv med ind på retspsykiatrisk

En 46-årig mand var anbragt på Retspsykiatrisk Afdeling, men alligevel lykkedes det ham at købe en stor kokkekniv, som han brugte til tirsdag at slå en medpatient ihjel med
På Aarhus Universitetshospital i Skejby, var flere ansatte var til stede, da drabet fandt sted torsdag aften kort før klokken 20. 
På Aarhus Universitetshospital i Skejby, var flere ansatte var til stede, da drabet fandt sted torsdag aften kort før klokken 20.
 Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

En 46-årig mand har onsdag i et grundlovsforhør i Retten i Aarhus erkendt, at han har dræbt en 41-årig medpatient.

Begge var anbragt på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, og det var altså her, drabet fandt sted.

Afdelingens sengeafsnit 3, der er for voksne mennesker, der bor på Grønland, er ellers et lukket sengeafsnit.

Alligevel lykkedes det den 46-årige at få en kniv med ind på afdelingen.

Han var før drabet på uledsaget udgang, hvor han gik i Skejby Centret, røg en cigaret, spiste en kebab, og så købte han en stor kokkekniv i Føtex, som han senere slog offeret ihjel med.

Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre at tage en kniv med et på en lukket, retspsykiatrisk afdeling?

- Vi har ikke mulighed for at kropsvisitere alle patienter, da lovgivningen kræver, at det udelukkende må ske på grundlag af mistanke om f.eks. narko eller våben, skriver hospitalsdirektør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Tina Ebler, i et skriftligt svar til TV2 Østjylland.

I grundlovsforhøret kom det frem, at den 46-årige havde købt kniven som et led i en plan om at slå den 41-årige ihjel.

- Grundlovsforhøret har givet os yderligere oplysninger om forløbet op til overfaldet. Vi ser med stor alvor på situationen og de nye informationer. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi nu nøje gennemgår hele forløbet og afdækker, om der er noget, vi kan ændre og stramme op på i forhold til sikkerheden inden for de rammer, som lovgivningen giver os, skriver hospitalsdirektøren fortsat. Den sigtede er ifølge TV2 Østjyllands oplysninger tidligere dømt for i 2020 at have dræbt sin daværende kæreste og have forsøgt at dræbe hendes 15-årige datter.

Det er derfor, han sad på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Ifølge hospitalsdirektøren er det normal praksis, at patienterne får uledsaget udgang.

- Det er også normal praksis, at patienter efter konkret lægefaglig vurdering får udgang, hvis de over længere tid har været stabile, har fulgt behandlingen, og overholder aftaler. I den pågældende sag er der ikke på nuværende tidspunkt noget, der peger på, at der var optræk til en så voldsom handling, siger direktøren i det skriftlige svar.

Flere ansatte var til stede, da drabet fandt sted torsdag aften kort før klokken 20. Oftere blev overfaldet i sin lænestol, hvor han blev stukket flere gange.

Ifølge hospitalsdirektøren, så har drabssagen sat dybe spor i medarbejderne.

- Men vores personale kan ikke selv kaste sig ind i en konflikt. De er nødt til at ringe alarm, og alarmholdet kom med det samme, men desvære ikke tidsnok til at forhindre overfaldet, siger Tina Ebler.

Den sigtede blev i grundlovsforhøret varetægtsfænglset i fire uger.

Sponsoreret indhold