Inden dommens time: Sådan endte andre danske drabssager

Peter Lundin

Peter Lundin

Foto: Polfoto

Der falder i dag dom i ubådssagen.

Anklagemyndigheden ønsker 47-årige Peter Madsen fængslet på livstid, og hvis han ikke bliver det, ønsker de ham i forvaring i stedet for, at han får en tidsbegrænset straf. Peter Madsen selv og hans forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, vil have en frikendelse for drab. Hvis det sker, vil Peter Madsen muligvis kun får seks måneders fængsel for usømmelig omgang med lig. Seks måneder, som han allerede har afsonet.

Inden dommen falder klokken 13.00, kan du læse om tidligere udfald i en række danske drabssager herunder:

Trippeldrabet
Sidste år blev to mænd idømt fængsel for dræbet på tre mænd på Frederiksberg. Den ene af drabsmændene, Ian Ramm Hansen, blev i første omgang idømt livstid. Hans medsammensvorne, Benjamin Rahimi fik 10 års fængsel i byretten. De ankede sagen til landsretten, og det fik de ikke meget ud af, da det samme dag, som sagen mod Peter Madsen startede - 8. marts - blev idømt hhv. livstid og 12 års fængsel. 

Amagermanden

Marcel Lychau Hansen, bedre kendt som Amagermanden, begik fra 1987 til 2010 et rovmord, et sexdrab samt seks voldtægter. Endelig blev han identificeret i 2010 og endte med at få en livstidsdom. Det første mord var allerede i 1987 på Edith Andrup. Marcel Hansen blev afhørt i forbindelse med drabet, da han som flyttemand havde flyttet for Edith en måned før, men politiet havde ikke beviser mod ham. I 1990 dræbte han Lene Rasmussen. Der blev fundet sædrester, men politiet kunne ikke finde et match. Først i 2010 oplyste politiet, at dna'et matchede med dna fra to voldtægter i hhv. 2005 og 2010. Det vil sige, at han i over 20 år var sluppet afsted med to mord, da han efter en voldtægt tabte kondomet i 2010, og politiet fandt frem til ham. 

Kirsten-drabet
Drabet på Kirsten Bay Andersen i 2009 minder uhyggeligt meget om anklagerens teori i Peter Madsen-sagen. John Knudsen mødte Kirsten Bay Andersen i byen 26. september 2009. Han tvang hende med ned i sin båd i Haderslev Havn,  hvor han kneblede og bandt hende, inden han voldtog hende. Derefter lagde han sig til at sove, voldtog hende igen om morgenen, inden han besluttede sig for at dræbe hende. Først serverede han rødvin og kaffe for hende og kort tid efter kvalte han hende med plastikposer. Til sidst bandt han hendes lig fast til en betonklods og kastede hende i havet. John Knudsen havde optaget voldtægten og drabet, og optagelserne blev vist i retten. Næsten et år efter drabet - 22. september 2010 - blev John Knudsen idømt livsvarigt fængsel.

Drabet på 10-årige Sonja
Sonja var alene hjemme, da skorstensfejeren skulle komme forbi 31. juli 2003. Jan Arno Beblein skulle feje skorstene på Sonjas vej den dag. Da han kom til 10-årige Sonjas hus, gik han umiddelbart først i gang med sit arbejde, men er på et tidspunkt stoppet og slået pigen ihjel i familiens kælder. Der var tegn på, at han havde forsøgt at voldtage hende, inden han slog hende ihjel. Den 10-årige pige havde blåmærker i underlivet, men hendes jomfruhinde var indtakt. Efterfølgende har han slæbt hende ud i en skov, hvor han har lagt liget i en unaturlig stilling og lagt en blomst på hendes hoved. Politiet fandt en liste over nabolagets små piger, som Jan Arno Beblein har lavet gennem en årrække. Der blev også fundet børneporno i hans hjem. Beblein blev idømt livsvarigt fængsel, og straffen belv stadfæstet af Højesteret.

Mia-mordet


De fleste husker nok drabet på 12-årige Mia fra Benløse ved Ringsted. Hun blev fundet gravet ned, kvalt og seksuelt misbrugt. Politiet finder efter nogle uger frem til Mias morder blandt andet ved hjælp af et kondom med sædrester. 22-årige Steffen Kristensen havde planlagt at finde en pige, som han ville voldtage samme dag, som Mia er ude at lege. Han hiver den 12-pige ind i et buskads, men Mia genkender den 22-årige mand og siger hans navn. Det får Steffen til at gå i panik og kvæle hende. Efterfølgende voldtager han hendes lig. Han er tidligere blevet kaldt "Danmarks farligste sexforbryder", og Steffen Kristensen blev også idømt den hårdeste straf - forvaring for at planlægge voldtægt af en mindreårig, drab og usømmelig omgang med lig 23. april 2004. Steffen var én af de første drabsdømte, der fik forvaring i Danmark. Siden har blandt andre dengang 18-årige Kenneth Offenberg fået forvaring for drabet på Anita Staal Pedersen.

Lundin-sagen

Peter Lundin

15. marts 2001 blev Peter Lundin idømt livsvarigt fængsel for drab og usømmelig omgang med lig. Den dengang 29-årige Lundin havde slået sin kæreste Marianne Pedersen og hendes to sønner ihjel. Ligene er de tre dræbte blev aldrig fundet, men der blev fundet spor efter en partering i huset. Lundin har selv fortalt, at han brækkede nakken på Marianne og de to drenge Brian og Dennis. Derefter parterede han dem og skaffede dem af vejen i affaldssække. Peter Lundin var tidligere dømt for drabet på sin mor i USA, hvilket der formentlig er blevet lagt vægt på, da han skulle have sin straf for trippeldrabet. 

Jalousi-drabet


Det hele startede som en kærlighedsaffære, da Elisabeth Wæver forelskede sig i sin kollega, som var gift og havde to børn. Elisabeth og Bent Brandt Hansen indledte en affære, men Bent ville ikke gå fra sin kone, Birgit Holm Hansen. De havde sammen sønner Henrik og Søren på otte og fire år. Da Bent brød affæren, tog Elisabeth med et falsk navn et fly til Bornholm, hvor Birgit, Henrik og Søren var. Først dræbte Elisabeth Birgit med en morphinindsprøjtning og derefter satte hun ild til familiens hus. Hun havde blokeret udgangene, så børnene ikke kunne slippe ud. Den yngste på fire år brændte inde og døde på stedet, mens den otte-årige slap ud. Han døde dog senere af de alvorlige forbrændinger. Elisabeth blev anholdt i København samme dag og i Østre Landsret blev hun i 1996 idømt livsvarigt fængsel. Højesteret stadfæstede dommen, og hendes advokat forsøgte at sagen optage i den europæiske menneskerettighedsdomstol, men uden held. Elisabeth er den første danske kvinde til at blive idømt livstid efter 2. Verdenskrig. Hun afsonede 14 år, da hun kom ud i 2010. I dag bor hun i Sønderjylland og hart ændret navn.

Dobbeltdrabet på Femøren
26. juni 1985 blev Naum Conevski idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrabet på to unge drenge på Amager. En 20-årig dreng og hans to venner på 16 år havde slået lejr ved Femøren på Amager, hvor de skulle sove i telt. De blev tidligt om morgenen antastet af Conevski, som var bevæbnet og skød den 20-årige Enrico og 16-årige Brian på klods hold. 16-årige Dennis blev også forsøgt dræbt, men nåede at flygte i skjul. Det var ham, der kontaktede politiet. Politiet fandt fingeraftryk på en kniv, som var stjålet fra en tandlæge, og tandlægen mistænkte Conevski for tyveriet. I retten blev Conevski, der i dag er 68 år, vurderet egnet til fængselsstraf, men efter at have afsonet i tre blev han erklæret sindssyg og hans dom blev ændret til en behandlingsdom. Conevski sidder stadig indespærret og har snart siddet inde i 35 år. 

Politimorderen


4. maj 1998 blev Palle Sørensen benået af justitsminister Frank Jensen. På det tidspunkt havde han siddet i fængsel i næsten 33 år. Palle blev i 1965 anholdt, da han skød og dræbte fire politimænd i forbindelse med, hvad der skulle have været et simpelt røveri. Først dræbte han to betjente, som sad i en patruljevogn og stoppede ham. Derefter blev han igen stoppet af en politibil, og de to betjente, der ikke kendte til de to første drab, blev skudt og dræbt af Palle Sørensen. Tre af betjentene var 24 år, og den sidste var 28 år. 18. marts 1966 blev han idømt livstid. Palle anmodede flere gange om benådning, men det blev afvist, indtil han som 71-årig blev benådet i 1998. Derfra til hans død 1. februar 2018 levede han som pensionist i Valby.


 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close