I eftermiddag skal de danske håndboldkvinder kæmpe om VM-bronze mod Spanien, men statistikken er ikke ligefrem med dem

I aften møder de danske håndboldkvinder Spanien i VM-bronzekampen. Og en tur i annalerne viser ikke ligefrem en favorabel favør for Sandra Toft og co.

Faktisk er det kun i to ud af otte bronzekampe, at kvindelandsholdet har formået at hive metal hjem.

Om det lykkes i år kan du se på DR1 klokken 14.30.

Det er langtfra uvant for det danske kvindelandshold at spille om bronzemedaljer ved store mesterskaber. Kampen mod Spanien bliver således Danmarks niende bronzekamp gennem tiderne.

Statistikken er ikke opmuntrende. Danmark har kun vundet to af de første otte forsøg:

VM 1995: Danmark - Norge 25-24.

Efter et semifinalenederlag til de senere verdensmestre fra Sydkorea løftede Danmark sig i bronzekampen. Med ni mål førte Anja Andersen an, da Norge blev slået i en tæt kamp.

VM 2001: Danmark - Jugoslavien 40-42 (efter forlængelse).

Danmark førte med tre mål ved pausen, men måtte alligevel nøjes med uafgjort 34-34. I forlængelsen fortsatte målene med at vælte ind i begge ender, og trods hele 16 scoringer af Mette Vestergaard endte det med et dansk nederlag.

VM 2005: Danmark - Ungarn 24-27.

Danmark kørte på de sidste dampe fra storhedstiden og blev slået ganske klart af Rusland i semifinalen. Efter nederlaget til Ungarn i bronzekampen overlod Jan Pytlick landstrænersædet til Brian Lyngholm. Pytlick vendte dog tilbage godt et år senere.

EM 2010: Danmark - Rumænien 15-16.

EM på hjemmebane begyndte godt med fem sejre på stribe. Men så var festen også slut. De sidste tre kampe endte med dansk nederlag, og bronzekampen i en fyldt Boxen blev en fuser, hvor Danmark havde enormt svært ved at lave mål.

VM 2011: Danmark - Spanien 18-24.

Endnu en trist bronzekamp afrundede Danmarks VM-indsats i Brasilien. Kun i første halvleg formåede det danske hold at holde trit med Spanien, og spillerne erkendte bagefter, at spanierne ganske enkelt var bedre.

VM 2013: Danmark - Polen 30-26.

Ved pausen mod Kim Rasmussens polske overraskelseskvinder lignede det endnu et forpasset medaljesæt. Men en sprudlende Kristina "Mulle" Kristiansen førte an i en stærk anden halvleg, så Danmark endelig fik brudt stimen af bronzenederlag.

EM 2016: Danmark - Frankrig 22-25.

En katastrofestart med fem franske scoringer i træk gjorde det svært for Klavs Bruun Jørgensens tropper. Danmark nåede op på 15-16 i anden halvleg, men måtte se Frankrig trække fra igen til sidst.

EM 2020: Danmark - Kroatien 19-25.

Danmark var klar favorit mod de upåagtede kroater, men smed bronzen på gulvet i Herning i en dybt skuffende forestilling. Efter 11-11 ved pausen gik det danske spil op i limningen i anden halvleg, hvor spillerne lod sig frustrere af diskutable dommerkendelser.