Nyheder29. oktober 2022

Ruslands vilde påstand: De sprang Nord Stream i luften

Det var briter, som planlagde og udførte angreb på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2, hævder Rusland
Russerne mener, at det var britiske soldater, der stod bag sabotagen.
Russerne mener, at det var britiske soldater, der stod bag sabotagen.
 Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Ruslands forsvarsministerium hævder, at en britisk flådeenhed stod bag eksplosioner på gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i sidste måned.

Det skriver Reuters.

Ministeriet fremlægger ingen beviser for påstanden, men siger, at der er tale om et "terrorangreb".

- Ifølge de tilgængelige oplysninger tog denne enhed fra den britiske flåde del i planlægningen, tilvejebringelsen og udførelsen af et terrorangreb i Østersøen den 26. september i år ved at sprænge gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, lyder det fra ministeriet.

Rusland har tidligere sagt, at Vesten stod bag eksplosionerne på de to gasrørledninger. Men russerne har indtil nu ikke ladet pilen pege i en bestemt retning.

Kreml har flere gange kaldt beskyldninger om, at Rusland skulle stå bag eksplosionerne, for "dumme".

Briter: Det rene nonsens

Det britiske forsvarsministerium afviser Ruslands "falske påstand" om, at en britisk flådeenhed skulle stå bag eksplosioner på Nord Stream 1 og 2.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

- Det er en falsk påstand af episke dimensioner, lyder det fra ministeriet, der tilfølger, at det er Ruslands forsøg på "at aflede opmærksomheden fra deres katastrofale håndtering af den ulovlige invasion af Ukraine".

Der er i alt fire lækager på de to gasrørledninger, der forbinder Rusland med Tyskland. To af dem er i den svenske økonomiske zone ud for Bornholm. De to andre er i den danske økonomiske zone.

De fire lækager blev opdaget i slutningen af september. Her væltede store mængder gas op til havoverfladen.

Seismiske målinger i Danmark og Sverige viste, at der nogle timer inden, at gassen boblede op på havoverfladen, havde været eksplosioner på havbunden.

Krigen i Ukraine betød, at der ikke længere flød gas gennem de to rør, da lækagerne blev opdaget. Men der befandt sig store mængder gas i rørene.

Umiddelbart efter opdagelsen lød det fra både politisk side og fra eksperter, at alt pegede på sabotage.

Både Sverige og Danmark har i landenes undersøgelser af skaderne konkluderet, at de fire lækager på gasrørledningerne er forårsaget af eksplosioner.

Indtil videre er der ikke nogen officielle meldinger fra hverken dansk eller svensk side om, hvem der mistænkes at stå bag eksplosionerne.

Sponsoreret indhold